В Мукачівському соборі Владика Феодор звершив вечірню з чином прощення

У неділю православні відзначили Прощену неділю, яка є останньою неділею перед Великим постом. Безпосередньо неділя останній день перед початком Великого посту. Таким чином, після Прощеної неділі починається Великий піст, який є найдовшим постом у році.

Чин Прощення був звершений  і в кафедральному соборі на честь ікони Почаївської Божої Матері, що в Мукачеві. Очолив вечірню з чином прощення керуючий Мукачівською православною єпархією архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор.

Під час літургії, яка звершується в Прощену неділю, в євангельських читаннях ідеться про прощення гріхів. «Бо якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не будете прощати людям гріхи їхні, то й Отець ваш не простить вам гріхів ваших».

 

 

 

 

 

 

У день Прощеної неділі, за звичаєм, православні просять один одного пробачення. Люди прощають в цей день один одному образи, щоб з чистою, доброю і відкритою душею зустріти в майбутньому Великдень.

У храмах в неділю здійснювався чин прощення. Ця традиція, як говорить нам історія, з’явилася ще в монастирському житті єгипетських ченців, які йшли в пустелю. Ченці проводили в пустелі всі дні до Посту. З часом традиція чину прощення стала частиною богослужінь у храмах.

http://www.m-eparchy.org.ua