За рівнем добробуту закарпатці – найбідніші в країні

Так вважають українські та світові науковці, які оприлюднили дані у виданні «Аналіз сталого розвитку: глобальний і регіональний контексти» Науковий аналіз готували Міжнародна Рада з науки, Комітет із системного аналізу при Президії НАН України, Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку, Інститут прикладного системного аналізу НАН України.

Серед 27 адміністративно-територіальних одиниць регіонів країни, згідно аналізу науковців за економічним виміром Закарпатська область посідає 25 позицію у рейтингу, за виміром соціально-інституціональним – 23 позицію.

Двадцять п’ята позиція Закарпаття характеризується низьким положенням у рейтингу категорій політики. Так,  область займає 23 позицію «Підприємницька діяльність» і «Інноваційно-Інвестиційні можливості» та на 25 позиції «Базові потреби» і «Ринок праці». «Зазначене зумовлено низьким рівнем ВВП на одну особу при досить високому рівні введення в експлуатацію житла. Спостерігаються також досить низькі значення таких показників, як продукція сільського господарства та промисловості. Область займає передостаннє місце за кількістю малих підприємств, остання п’ятірка за середньорічною кількістю найманих працівників», – йдеться у звіті науковців.

Для нашого регіону існують дві загрози економічного характеру, які   досягнули критичного рівня: “технологічна відсталість” (високий рівень зносу основних фондів) та “зниження добробуту населення” (показник є найбільшим по Україні). У регіональному розрізі для західноукраїнського макрорегіону область входить до трійки найуразливіших областей. Область має один з найнижчих рівнів охоплення населення послугами водопостачання серед регіонів України.

Слабкими соціальним сторонами регіону є деякі показники соціального капіталу – соціальна дистанція у суспільстві та рівень довіри до співвітчизників, а також показники політичної свідомості населення – рівень пасивності населення щодо участі в громадських та політичних організаціях.

Традиційно сильними сторонами регіону є релігійна складова – довіра до церкви та показник охорони навколишнього середовища – загальний відсоток території, що охороняється.

uzhgorod.in