Вишукану еротику, а не порнографію пропонуватиме закарпатцям фестиваль «Березневі коти – 8»

З наближенням березня певна кількість закарпатців підсвідомо починає очікувати «Березневих котів». Цей фестиваль почався таким собі літвечором, а зараз набув статусу міжнародного і, крім літературної, містить художню, музичну, театральну частини. Цього року відбудеться ряд майстер-класів та тренінгів. В якості учасників приїдуть цікаві і «великі» гості.

Принципи «Березневих котів» – вишукана еротичність і естетика, – наголосив у прес-центрі «Закарпаття» співорганізатор фестивалю Валентин Кузан. Валентин – організатор фотовиставок і відповідальний за літературну частину. Переконує, що ніякої вульгарності і пошлості не допускається, хоча іноді дуже важко встановити ту грань між еротичністю та «більш відвертими моментами», адже кожна людина здатна інтерпретувати побачене чи почуте по-своєму.

Розпочнеться фестиваль 27 березня о 18:00 в облмуздрамтеатрі виставою київського режисера Сергія Архипчука «Майн лібе Віра» за п’єсою закарпатця Олександра Гавроша. У неділю відбудеться повторний показ. Після показу Валентин Кузан представить фотовиставку, на світлинах якої всі охочі побачать процес підготовки вистави: від моменту роздачі ролей, підготовки, начитки тексту до репетицій і, власне, самої прем’єри. Крім Сергія Архипчука, під час фестивалю можна буде побачити таких відомих і талановитих українців як Маріанна Кіяновська, Юрко Островершенко, Тарас Малкович. Приїдуть гості з Угорщини та Данії.

Пообіцяли співорганізатори ЕротАртфесту «Березневі коти» нових імен у літературі, адже, як розповів Валентин Кузан, «радує рівень авторів, які до цього часу ніде не фігурували, але вони будуть яскравими моментами фестивалю, після чого їхні імена зазвучать у літературі гучніше і, можливо, років через 5 увійдуть в український літературний процес як одні з основних його творців».

Закарпатський художник Петро Ряска відповідає за візуальну частину фестивалю. Він проводитиме перформанс, однак, який саме – не розповів. За словами митця, люди не повинні себе налаштовувати на щось конкретне, тоді й ефект від побаченого буде максимальним. Щодо художньої виставки, яка проводитиметься у рамках фесту, Петро Ряска зазначив, що більшість робіт спеціально писали під фестиваль. Але є великі майстри з Москви, які спеціалізуються на цій темі, тому вони привезуть свої давніші роботи.

Яскравими пунктами цьогорічного фестивалю будуть еротична екскурсія Ужгородом і «літдесант» у Берегові. Ще з новинок – тренінг про поглиблення стосунків між чоловіком та жінкою. Формат тренінгу – провокативний і, за словами організаторів, «допомагає швидко вийти із старих шаблонів і звичок», а «спонтанність і природність взаємодії в парі допоможуть по-новому побачити вже неефективні сценарії минулих стосунків».

Сьогодні над організаційними питаннями працює не так багато людей: Вік Коврей із друзями та однодумцями і до десяти волонтерів, – розповіла координатор волонтерів Юлія Дичка. Вона зазначила, що будь-хто і на будь-якому етапі зможе долучитися до творення проекту, якщо таке бажання у нього виникне. Також ініціаторам «не зашкодить і матеріальна допомога».

Фестивальний квиток цього року, який дає змогу відвідати майже всі заходи впродовж п’яти днів, коштує 60 гривень. За умови відвідин танцювальних секцій квиток дорожчає на 40 гривень і становить 100. Окремо ж плата за один захід становитиме 20 грн. На більшість подій – вхід вільний.

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ «Березневі коти – 8»

27 березня

18:00 Відкриття фесту: Прем’єра молодіжної драми «Майне лібе Віра» #

у постановці Сергія Архипчука, за п’єсою Олександра Гавроша

жанр: любовна драма з прибамбасами

Закарпатський український обласний музично-драматичний театр ім. братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв

вул. Л. Толстого, 12

Квитки: 30-70 грн.

 28 березня

17:00 Відкриття фотовиставки: «Театр 220»

та неформальне спілкування з режисером та провідними акторами вистави «Майне лібе Віра» *

Проект про підготовку театральної вистави від моменту роздачі ролей до прем’єри на сцені.

Школа мистецтва та дизайну Look

вул. Швабська, 64а