МЗС підтримало ініціативу депутатів Закарпатської облради щодо відкриття нових пунктів пропуску

У грудні минулого року депутати Закарпатської обласної ради прийняли звернення до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути на міжурядових комісіях питання про відкриття шести нових пунктів пропуску та переглянути міжнародні угоди між Кабміном та урядами Румунії, Словаччини, Польщі та Угорщини з цього питання.

Обласна рада отримала відповідь Міністерства закордонних справ на звернення. В ньому йдеться, що «за результатами опрацювання спільно з Міністерством інфраструктури, Адміністрацією Державної прикордонної служби та Державною митною службою звернення Закарпатської обласної ради МЗС підтримує доцільність розгляду питання стосовно відкриття нових пунктів пропуску для автомобільного сполучення через державний кордон України з Румунією, Словаччиною, Польщею та Угорщиною:

через українсько-румунський державний кордон в районі с. Яблунівка Хустського району та с. Ділове Рахівського району;

через українсько-польський державний кордон “Лубня – Волосате”; через українсько-словацький державний кордон “Забрідь – Уліч”;

через українсько-угорський державний кордон “Велика Паладь – Кішпаладь”, “Саловка – Епертешке”, “Гетень – Тисокеречень”, а також щодо зміни виду сполучення для пункту пропуску через українсько-словацький державний кордон “Малі Селменці – Вельке Слеменце” на автомобільний».

Водночас в МЗС констатують, що практична реалізація запропонованого також можлива за умови консолідованої згоди на двосторонньому рівні та тільки після внесення змін та доповнень до відповідних міжнародних договорів. «У зв’язку з цим, підтримуємо пропозиції Закарпатської облради щодо розгляду порушених питань в рамках двосторонніх комісій», – йдеться у листі-відповіді міністерства.

Прес-служба Закарпатської облради