75-у річницю Карпатської України пропонують відзначати на державному рівні

Депутати Закарпатської обласної ради на черговій сесії прийняли звернення до Президента Віктора Януковича та голови Верховної Ради Володимира Рибака щодо відзначення 75-ї річниці проголошення Карпатської України на загальнодержавному рівні.

«15 березня 2014 року виповниться 75 років від дня проголошення Карпатської України. Акт проголошення Карпатської України відіграв важливу роль у формуванні самосвідомості всієї української нації і став важливим етапом в історії державотворення незалежної України. Проголошення Карпатської України було найвищим проявом волі українського населення Закарпаття, засвідчило його прагнення до свободи, бажання жити державним життям, ще раз продемонструвало перед усім світом, що в Закарпатті живуть українці, які бажають мати свою державність разом із братами з Великої України. Незважаючи на короткочасне існування Карпатської України, ця подія мала велике історичне значення не тільки в житті закарпатських українців, а й усього українського народу. Рішення Сойму Карпатської України про проголошення незалежної держави змінили державно-правовий статус краю.

За роки незалежності України в Закарпатській області і в Україні в цілому вже немало зроблено для відновлення історичної справедливості та увіковічення пам’яті творців і захисників Карпатської України. Однак значення цієї історичної події в державотворчому процесі Української держави належним чином досі не оцінено.

Потребують загальнодержавної уваги заходи з відновлення та реконструкції місць і будівель, в яких відбувалися історичні події, пов’язані з проголошенням та збройним захистом Карпатської України. Слід активізувати наукові дослідження, вивчення та об’єктивне висвітлення цих подій, увіковічення пам’яті їх учасників.

Враховуючи численні звернення громадян, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, голова обласної ради за дорученням депутатів обласної ради звертався до Президента України та Голови Верховної Ради однак і дотепер на державному рівні не прийнято необхідних розпорядчих актів. Тому ми змушені повторно звернутись до керівництва держави із проханням розглянути питання щодо відзначення 75-ї річниці проголошення Карпатської України на загальнодержавному рівні», – йдеться у тексті звернення.

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради