Ужгородські лікарі борються з холерою

У п’ятницю в Ужгороді на базі обласної клінічної лікарні відбулись тренувальні навчання медпрацівників на випадок виявлення хворого з підозрою на холеру. Показове навчання проводилось згідно попередньо підготовленого сценарію (легенди):

«У чоловіка, який працює продавцем на ринку харчових продуктів та м’ясних полуфабрикатів, виникли симтоми небезпечної кишкової інфекції. Дружина хворого розповіла, що декілька днів тому він повернувся з Одеси, де споживав в’ялену рибу, придбану на стихійному ринку.
У пацієнта відібрано бактеріологічні проби, проведено дезінфекцію приміщення і речей та доправлено «швидкою допомогою» до обласної інфекційної лікарні…»

І хоча в Закарпатті останній випадок холери був зафіксований ще у 70-і роки, проте ситуація як у світі, так і в країні потребує постійної уваги та настороженості інфекціоністів. Ще свіжі в пам»яті події дворічної давнини, коли в Донецькій області на холеру захворіло 57 чоловік.

 

 

 

 

 

На показове навчання були запрошені лікарі-інфекціоністи, лікарі-епідеміологи та інші спеціалісти, які відповідають за організацію та проведення протихолерних заходів на місцях.

Медики на практиці показали поетапність надання медичної допомоги хворому з підозрою на холеру, починаючи з дій медичних працівників територіального центру екстреної медичної допомоги, поступлення хворого в інфекційне відділення обласної інфекційної лікарні, роботи Ужгородської міськрайонної СЕС у вогнищі холери, а також проведення всього комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів по недопущенню виникнення та поширення інфекції.

Крім цього, медики продемонстрували порядок забору та доставки матеріалу від хворого на холеру та об’єктів довкілля, а також порядок одягання та знімання протичумного костюму.

Після проведення показового навчання були підведені підсумки, дано оцінку дій медичних працівників, конкретні рекомендації для лікарів-епідеміологів, лікарів-інфекціоністів щодо їх дій у випадку виявлення хворого на холеру.

https://zakarpatpost.net