Закарпатські митники вилучили незаконні лікарські препарати

Громадянин України, який повертався додому із іспанського містечка Мадрид через пункт пропуску «Тиса», прихопив з собою медичний препарат, вартістю 9 тисяч гривень.

Не вперше перетинаючи кордон та добре обізнаний про дозволену законодавством суму товарів при ввезенні на територію України – до 500 Євро, тернопільчанин все-таки вирішив закрити очі на дотримання митних правил. За що і поплатився…

Під час митного контролю інспектори виявили у вантажному відсіку мікроавтобуса серед особистих речей водія в 5-х картонних коробках 75 упаковок медпрепарату іноземного виробництва «Betaferon 250 microgramos/ml» торгової марки “BAYER” в наборі: флакони скляні в комплекті з розчинником (шприц), адаптер із іглою для флакона і спиртові салфетки німецького виробництва. Не задекларовані лікарські засоби шофер перевозив на прохання малознайомої йому людини із м. Кам’янець-Подільський.

Тож, відносно нашого співвітчизника складено протокол за статтею 472 Митного кодексу України. Медпрепарати вилучено до рішення суду.

А під час перевірки ручної поклажі громадянки України, яка поверталася додому міжнародним пасажирським потягом сполученням «Чієрна-над-Тисою-Чоп», інспектори виявили у косметичці не задекларовані 50 пігулок медичного препарату «Mabron Retard» з вмістом діючої речовини «Tramadoli hydrochloridum» (по 100 мг в кожній пігулці).

Діюча речовина «трамадол» внесена у список 1 таблиці II «Психотропні речовини, обіг яких обмежено і стосовно яких допускаються виключення деяких заходів контролю», відповідно до Постанови Кабінету Міністрів 06.05.2000р. №770 «Про затвердження Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». Відповідно на такі лікарські засоби необхідний дозвіл на право ввезення чи вивезення, і який жінка при собі не мала.

На митному посту «Лужанка» Чопської митниці громадянин України «забув», що у спрощеному режимі контролю – «зеленому коридорі», він переміщує 100 таблеток психотропів.

З’ясувалося, що виявлена у пластиковій ніші автомобіля «Мерседес-Бенц» склянка з 100 таблетками лікарського засобу «RIVOTRIL 2 mg», містять діючу речовину «klonazepam». Цей медпрепарат також віднесений до переліку наркотичних засобів та психотропних речовин і прекурсорів, обіг яких обмежено і стосовно яких допускаються виключення деяких заходів контролю. Згідно ст. 26 Закону України від 15.02.1995, № 60/95-ВР “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” фізичні особи мають право перевозити наркотичні засоби і психотропні речовини, придбані за призначенням лікаря, за наявності та на підставі рецепта, виданого закладом охорони здоров’я відповідно до вимог статей 27 і 28 цього Закону. Під час перетину українсько-угорського кордону водій не мав при собі дозвільних документів, лише сказав, що медпрепарати придбав у аптеці в Угорщині, і віз їх на прохання своєї сусідки.

Зазначені порушення задокументовано, складено протоколи, психотропні та наркотичні засоби вилучено.

Джерело: Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці