Закарпаття: Міністр ознайомився із роботою реабілітаційного центру для бурих ведмедів

Саме цей об’єкт, що знаходиться на Міжгірщині, 25 березня відвідав Олег Проскуряков разом із головою обласної адміністрації Олександром Ледидою.

Центр на території НПП «Синевир» споруджено у 2011 році. Його на площа – 12,24 га. Загалом тут може знаходитися до 30 клишоногих. Наразі у центрі – 9 ведмедів. Здебільшого це тварини, що утримувалися у поганих умовах з порушенням природоохоронного законодавства. Проте останній мешканець – бурий ведмідь з Рівного, нещодавно оселився тут з доброї волі господарів. Одна з ведмедиць ще у грудні залягла у сплячку, що неабияк радує тутешніх працівників. Адже свідчить, що тварина повністю адаптувалася до умов життя у новому середовищі.

Як розповів директор НПП «Синевир» Микола Дербак, сам центр і далі удосконалюватиметься:

– Це в першу чергу стосується добудови дороги, облаштування рекреаційних місць на території центру. Готується документація на облаштування відеоспостереження. Фінансування надасть і міністерство. Що ж до перспектив, то варто зазначити: якщо у Румунії на 8-ми гектарах знаходяться 63 ведмеді, у нас – 12 гектарів. Тому можна говорити і про додаткове облаштування місць.

Олег Проскуряков залишився задоволений тим, що побачив на території центру:

– Дуже добре, що є такі об’єкти, як центр реабілітації для бурих ведмедів. Ці тварини постраждали від людей, тому саме люди і повинні їм допомагати. Як на мене, то це дуже благородна справа.

Довідково. Відкрито реабілітаційний центр для бурих ведмедів у 2011 році на території Національного природного парку «Синевир». Тут проходять реабілітацію бурі ведмеді, які зазнали жорстокого поводження, конфісковані тварини. Побудувати реабілітаційний центр для бурих ведмедів вирішено в НПП «Синевир» не випадково, адже ця територія за ландшафтними та кліматичними умовами відповідає природному середовищу їх існування.

Прес-центр ОДА