Троє мукачівців попалися з кастетами

Лише за добу мукачівські правоохоронці, окрім решти правопорушень, за незаконне поводження зі зброєю затримали трьох осіб.

Так, до них звернувся мукачівець і повідомив, що на автобусній зупинці невідомий намагався продати йому кастет. На місце події одразу виїхала слідчо-оперативна група. Чоловік пояснив, що кастет виготовив власноруч з метою продажі. Двоє інших мукачівців пояснили, що носили при собі для самооборони.

Хочеться нагадати нашим громадянам, що кастет (від французького casse-tête, «головолом», «той, що ламає голову ») – це контактна ударна та ударно-дробильна зброя з твердого матеріалу, що надягається на пальці або стискається між ними. Незважаючи на простоту конструкції, він є досить небезпечною зброєю, адже сильний удар здатний заподіяти важку травму або навіть смерть.

Щодо юридичних аспектів використання цієї «іграшки» за призначенням, а саме носіння як засобу самооборони (самозахисту), то слід знати, що без передбачуваного законом дозволу, носіння заборонене. Дії підпадають під статтю 263 Кримінального кодексу України.

Отже тим, хто буде використовувати стандартну фразу для відмовки від правоохоронців : «Знайшов і зберігав для самооборони», радимо відразу повідомити про знахідку в органи МВС. Як кажуть, від гріха подалі!

Джерело: Євгенія Красилинець, Мукачівський МВ УМВС