В Ужгороді проходить ХL Всеукраїнська учнівська олімпіада з географії

23 березня в м. Ужгороді стартувала ХL Всеукраїнська учнівська олімпіада з географії. Двадцять сім команд з усіх куточків України, представлених переможцями обласних турів, будуть виборювати звання сильніших на республіканському рівні. Змагання відбудуться у два етапи – теоретичний і практичний.

Урочисте відкриття змагань відбулося у суботу в Закарпатському обласному палаці дитячої та юнацької творчості.

«Символічно, що саме сьогодні, коли весь світ за ініціативи Всесвітнього фонду захисту природи проведе Годину Землі, в найзахіднішому куточку нашої держави зібралися юні географи, щоб визначити переможців, хоча всі ви вже переможці. А досвід та знання, здобуті на таких форумах, будуть допомагати вам на життєвих стежинах», – вітала учасників директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації Маріанна Кляп. Вона також побажала учням наснаги та впевненості.

Заступник голови облдержадміністрації Іван Качур зазначив, що пріоритетна увага керівництвом краю надається розвитку освіти. «Сьогодні в Закарпатті діють дванадцять освітніх програм, що дозволяє всебічно розвивати галузь. Інвестиції у розвиток молодого покоління дадуть можливість стабільно розвиватися Україні», -зазначив заступник очільника краю.

Головний спеціаліст Міністерства освіти і науки України, заступник голови оргкомітету змагань Роман Гладковський вручив подарунки та грамоти призерам та учасникам попередньої міжнародної олімпіади з географії. Він також подякував господарям за чудову організацію старту олімпіади та представив фахове журі, від імені якого виступив голова журі Ярослав Олійник, доктор економічних наук, професор, декан географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Ярослав Богданович розповів про те, що престиж науки про Землю в Україні зростає, і закликав випускників шкіл продовжувати навчання на географічних факультетах держави.

Зворушливо було спостерігати за радістю в очах дітей, коли під час представлення команд на великому екрані на карті вимальовувалися контури їхнього рідного регіону.

А поріднила всіх концертна програма, з любов’ю підготовлена вихованцями Падіюну.

Протягом 5 днів юні географи не тільки продемонструють свої знання з улюбленого предмета, а й ближче познайомляться з історією Закарпаття, зустрінуться зі своїми ровесниками з ужгородських шкіл.

 Михайло Басараб, Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти