Закарпаття продовжує співпрацю з Угорщиною

Співпраця між Закарпаттям та сусідньою Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини має давні і плідні традиції.

Правовою базою для цього є підписана в 2006 році Угода між державними адміністраціями двох регіонів. На їх основі розвивається співробітництво між органами місцевого самоврядування, територіальними громадами, науковими, освітніми, мистецькими закладами та громадськими інституціями наших областей.

Останнім часом новий імпульс одержали взаємини між регіональними органами самоврядування. Уже цього року голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Оскар Шестак кілька разів побував на Закарпатті для зустрічей з керівництвом та депутатами обласної ради, а також для участі в спільних транскордонних заходах.

Цього тижня представники депутатського корпусу краю у складі заступника голови облради Андрія Сербайла, керуючого справами виконавчого апарату, депутата облради Михайла Поповича та голови Ужгородської райради Михайла Фединця побували у своїх угорських партнерів. В м.Ніредьхаза вони зустрілися з головою загальних зборів Оскаром Шестаком і місцевими депутатами, обговорили план спільних заходів, спрямованих на соціально-економічний розвиток обох регіонів на нинішній та наступний роки. Угорські колеги висловили свою підтримку євроінтеграційним прагненням України, сприятимуть реалізації проектів транскордонної співпраці в рамках програм Європейського Союзу і програм міжрегіонального розвитку Угорщини, підтримуватимуть розвиток контактів між територіальним громадами міст і сіл наших регіонів.

Враховуючи пріоритетність розвитку туризму в українсько-угорському прикордонні, сторони домовилися заснувати Міжнародну туристичну асоціацію «Карпатський туристичний шлях». Більш активно діятимуть і в рамках Міжнародної асоціації «Карпатський Єврорегіон». Наступного місяця планується провести міжнародну конференцію, присвячену 20-річчю її утворення.

За підсумками зустрічі головою загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Оскаром Шестаком та заступником голови обласної ради Андрієм Сербайлом підписано План заходів співпраці між територіальними громадами та органами місцевого самоврядування двох областей на 2013-2014 роки. Для координації заходів та забезпечення виконання угоди вирішено створити спільну робочу групу, склад якої буде погоджено найближчим часом.

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради