Закарпатцям нагадують про нові Правила дорожнього руху

Як повідомив, начальник відділення Державної автомобільної інспекції Мукачівського МВ УМВС України в Закарпатській області- майор міліції Томаш Дулов, документ набуває чинності 15 квітня і передбачає багато нововведень, – далі коротко про деякі з них:

Зокрема, документом вводяться такі поняття, як “газон” (“ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерносоздающіх трав”) і “маневрування” (“початок руху, перестроювання транспортного засобу з однієї смуги на іншу, поворот вправо або вліво, розворот, рух заднім ходом, з’їзд на узбіччя”). Зупинка і стоянка на газонах буде заборонена.

Крім того, за новими правилами, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою і можуть бути постійними, тимчасовими та із змінною інформацією.

На дорогах, які мають дві і більше смуг для руху в одному напрямку, нерейкові транспортні засоби повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується випередження, об’їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом.

Також для зменшення ризику виникнення дорожньо-транспортних пригод на позаміських дорогах Правила дорожнього руху доповнено вимогою, згідно з якою в період з 1 жовтня по 1 травня транспортні засоби зобов’язані рухатися за межами населеного пункту у світлу пору доби із увімкненими денними ходовими вогнями чи ближнім світлом фар.

У новій редакції ПДР передбачено також посилення вимог до проїзду повз транспортні засоби з розпізнавальним знаком “Діти”. У проекті змін до Правил дорожнього руху передбачено обов’язковість зниження водіями, що рухаються по суміжній смузі, швидкості, а у разі необхідності – здійснення ними зупинки для уникнення наїзду на дітей, що виходять з автобусу.

Крім іншого, введено ряд нових дорожніх знаків, наприклад: «Кінець дороги з удосконаленим покриттям”, «Початок щільної забудови”, “Кінець щільної забудови”, “Зміна схеми руху”, “Аеропорт”, “Залізничний вокзал чи пункт зупинки поїздів”, “Автовокзал чи автостанція”, “Культова споруда”, “Промислова зона”, «Фото-відеофіксування порушень Правил дорожнього руху”. Нові таблички до дорожніх знаків: «Вид небезпеки”, “Лижники”.

Джерело: Євгенія Красилинець Мукачівський МВ УМВС