Православні сьогодні відзначають Благовіщення

Сьогодні православні відзначають одне з 12 головних церковних свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Благовіщення – день, коли Пресвятій Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив їй благу вість про майбутнє народження сина.

Перші відомості про Благовіщення відносяться до 560 року, коли імператор Іустиніан вказав дату святкування Благовіщення – 25 березня (7 квітня за новим стилем).

Католики святкують Благовіщення 25 березня. Благовіщення – день, коли Пресвятій Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив їй благу вість про майбутнє народження сина, який стане Спасителем усього світу.

За переказами, в руках архангел тримав білу лілію – символ чистоти і непорочності, яка зображена на всіх іконах Благовіщення. Події Благовіщення описані єдиним євангелістом – апостолом Лукою. У Євангелії він повідомляє, що в 6-й місяць після зачаття праведною Єлисаветою святого Іоанна Предтечі Гавриїл був посланий Богом до Назарета до Діви Марії зі звісткою про прийдешнє народження від неї Спасителя світу: «Ангел, увійшовши до Неї, сказав: «Радій, Благодатна! Господь з Тобою; благословенна Ти між дружинами…». Згідно з церковним переказом, в той момент, коли Діві Марії з’явився Архангел Гавриїл, вона читала книгу пророка Ісаії, а саме – слова про народження Месії.

“Я готова стати останньою служницею у тої, яка удостоїться народити Месію”, – думала вона. Цього дня було заведено відпускати птахів на волю. Ця традиція символізує звільнення душі від гріхів і святість помислів у таке світле свято.

Благовіщення вважають святом весни і загального благоденства в природі. Зі святом пов’язано багато народних прикмет: цього дня не можна виконувати будь-яку домашню роботу. Навіть «птах гнізда не в’є цього дня» – казали українці. Вважається, що на Благовіщення і Великдень в пеклі не мучать грішників.

http://www.unian.ua