Померла Маргарет Тетчер

На 87 році померла екс-прем’єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер. Про сумну подію повідомили діти політика. Причиною смерті “залізної леді” назвали інсульт. Співчуття рідним вже висловили королева Єлизавета ІІ, а також прем’єр-міністр Девід Кемерон, який терміново повертається з Європи.

Як повідомили в британському уряді, церемонія прощання із Тетчер пройде в лондонському соборі Святого Павла. Після урочистої церемонії, під час якої екс-прем’єру будуть віддані військові почесті, тіло Тетчер кремують у присутності рідних і близьких.

Біографія Баронеса Маргарет

Тетчер народилась 13 жовтня 1925 року. Вона зробила вдалу політичну кар’єру. Зокрема, у 1959 році її обрано депутатом Палати громад, а в 1961—1964 роках стала парламентським секретарем міністерства пенсій і соціального забезпечення.

У 1970—1974 роках Маргарет Тетчер була міністром освіти і науки в кабінеті Едварда Гіта. Проте з лютого 1975 року очолила Консервативну партію. Вона очолювала британський уряд у 1979—1990 роках, ставши єдиною жінкою-політиком, яка стала прем’єром. На посаді глави уряду Тетчер доклала максимум зусиль для реформування британської економіки і всього суспільства. За її розпорядженням було приватизовано багато державних компаній з метою підвищення ефективності їхньої діяльності.

Під час Фолклендського конфлікту з Аргентиною Тетчер проявила себе як рішучий політик і лідер держави, задіявши всі військові й дипломатичні можливості для відновлення суверенітету Великої Британії над островами. У листопаді 1990 року вона залишила пост лідера партії й посаду прем’єр-міністра. Таким чином, політика часто називали “залізною леді”. Слід додати, що Тетчер часто не вистачало часу на рідних, що і призвело до не дуже хороших відносин матері з дітьми.

Народження близнюків – Марка і Керол – пройшло для місіс Тетчер майже непомітно. Пізніше вона напише: “Я присвятила своїм дітям рівно 9 місяців – той час, який носила їх у собі”. Куди більше часу в неї забирав майбутній іспит на адвоката, який вона успішно склала всього через 4 місяці після пологів.

http://tsn.ua