З початку року в Закарпатті скоєно 195 крадіжок з квартир та будинків

9 квітня відбувся брифінг в.о. начальника УДСО при УМВС області підполковника міліції Андрія Литовченко, головною темою якого стали крадіжки з помешкань громадян.

«З початку року в області скоєно 195 крадіжок з квартир та будинків громадян. З них розкрито — 38. Фактично лише кожна п’ята крадіжка з помешкань громадян розкривається правоохоронцями, тому про безпеку свого майна варто потурбуватися завчасно», — зазначив Андрій Анатолійович.

Крадіжки скоюють здебільшого серед білого дня, коли власники оселі на роботі, та у період відпусток. Готуючись до крадіжки, злодії, зазвичай, вивчають денний графік власника помешкання. Крадії також легко визначають тривалу відсутність господарів. Переповнена поштова скринька, спущені жалюзі, неприбране подвір’я дають знати зловмисникам, що у помешканні нікого немає. На такий будинок в Ужгороді спокусилися крадії у лютому минулого року, однак наряд ДСО завадив їм здійснити задумане.

Не зупиняють любителів поживитися чужим майном і нові замки — технікою їх взлому вони оволоділи давно. Решітки, хоч і додають захищеності, але теж не завжди рятують. Наприкінці березня у Сваляві злодій вирвав таку за допомогою лому.

Останнім часом крадії навіть перевіряють оселі на наявність сигналізації — вони провокують спрацювання, і чекають приїзду наряду. Групи затримання ДСО завжди прибувають на місце спрацювання вчасно. Напевно, саме тому, жодного проникнення у помешкання, які знаходяться під охороною ДСО не було.

Найнадійнішим убезпеченням житла від непроханих гостей залишається обладнання квартир засобами охоронної сигналізації. У розпорядженні ДСО є низка сучасних охоронних систем, які забезпечують ефективний захист житла.

Щоб громадяни мали можливість захистити своє майно, в період з 15 квітня по 15 травня 2013 року Управління Державної служби охорони при УМВС України в Закарпатській області візьме взяти участь у проведенні Всеукраїнської соціальної акції «Квартира під охорону». Громадяни матимуть можливість обладнати свою квартиру сучасними охоронними системами із грошовою знижкою на монтажні роботи та підключення до пульту спостереження.

Журналістів також цікавила тема захисту банківський установ. Підполковник Андрій Литовченко розповів, що це питання залишається досить актуальним, адже останнім часом збільшилася кількість правопорушень саме у банківських установах. Лише з початку року в Україні зареєстровано 23 протиправних посягання на кредитно-фінансові установи. Йдеться не лише про тяжкі злочини, але й інші правопорушення. На початку квітня у Мукачеві молодий чоловік влаштував сварку у приміщенні банку, і персоналу довелося скористатися тривожною кнопкою ДСО, щоб вгамувати хулігана. Його було доставлено до міськвідділу міліції.

Щодо роботи УДСО в напрямку громадської безпеки, Андрій Анатолійович повідомив, що з початку року наряди груп затримання на території Закарпатської області здійснили 131 виїзд по лінії 102, а також 65 виїздів на спрацювання тривожної сигналізації з охоронюваних об’єктів, під час яких було затримано 196 правопорушників, повідомили “НЕДІЛІ” в УДСО при УМВС України в Закарпатській області.

http://nedilya.net