Цьогоріч сезон рафтингу у Закарпатті затягнеться до кінця травня

Сезон рафтингу – екстримальнихних сплавів гірськими ріками – розпочався в Карпатах. Зараз на ріки Франківщини та Закарпаття виходять переважно професійні туристи-водники, однак вже за тиждень тут почнеться масовий наплив аматорів рафтингу зі всієї України та сусідніх країн.

Піком сезону вважаються травневі свята. Цьогоріч, через велику кількість опадів в Карпатах та пізню весну, туристи очікують унікальних умов для сплавів гірськими ріками.

„Коли весна починається рано, то „висока вода”, сприятлива для сплавів, стікає ще в березні, на початку квітня. До травневих свят ріки міліють, і туристи які приїжджають в цей час, не відчувають всієї потужності гірських порогів. Цього року, враховуючи те, що сніг досі лежить в улоговинах гір, надіємося на дуже хороші умови – „високу воду” і теплу погоду. До того ж можна очікувати, що сезон весняної води продовжиться до кінця травня”, ― розповідає керівник клубу „Команда „Ture”, Володимир Горон.

Квітень традиційно не вважається сезоном масового рафтингу, через холодну погоду. Однак, цьогоріч туристи будуть тут і цього місяця.

„Захоплення рафтингом набирає популярності. Минулоріч ми зробили кілька гарних сплавів в квітні, виклали в інтернет фотографії, і люди зрозуміли що в цей місяць добра вода гарантована. Тож цього року багато туристів вже наступних вихідних планують їхати на гірські ріки, не зважаючи на те що холодно. Надіємся, завдяки хорошій воді, в сезон вдастся показати туристам ріки, які в цей час переважно мілководні і не зручні для сплавів – як то Чорна Тиса чи Білий Черемош”, ― каже інструктор спортивного туризму Тернопільського турклубу Олександр Рибаков.

Найпопулярнішою рікою серед рафтерів-аматорів є Чорний Черемош. В сезон на його берегах розбивають свої табори турклуби, що організовують тут сплави. Відпочинок на вихідні в такому таборі обходиться в 700-800 гривень.

gazeta.ua