Чопські митники ділилися досвідом у Євросоюзі

Нещодавно у м.Дебрецен (Угорщина) делегація керівництва Чопської митниці на чолі з Олександром Похильком прийняла участь у спільній митно-фінансовій конференції, організованій Національною податково-митною адміністрацією Угорщини. У заході також взяли участь керівники прикордонних митних органів Словаччини та Румунії

Основна мета конференції – інформування про порядок й умови здійснення митних формальностей щодо товарів та транспортних засобів на зовнішніх кордонах Європейського Союзу, а також ознайомлення учасників із особливостями реалізації нововведень митного законодавства України.

Під час візиту учасники конференції ознайомилися з особливостями імпорту підакцизних товарів в Україні, умовами розміщення у вільний обіг товарів на зовнішніх кордонах ЄС, зокрема, угорському, румунському і словацькому. Також цікавим виявився жвавий обмін досвіду щодо умов застосування процедури звільнення від оподаткування та переміщення підакцизних товарів, звільнених від оподаткування в межах Євросоюзу та третіх країн. Європейський досвід податкових та митних перевірок у наших сусідів – Угорщини, Румунії та Словаччини – базується, в першу чергу, на довірі до суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності із здійсненням у подальшому вибіркових ретельних контрольних заходів з метою визначення її рівня.

Європейська сторона поділилася змінами в правилах повернення ПДВ відносно дизельного палива для використання у сільському господарстві та в правилах з діяльності заводів, які виробляють спирт з власної сировини. Чопські митники розповіли присутнім колегам про порядок переміщення підакцизних товарів із звільненням від оподаткування, а також з особливостями імпорту підакцизних товарів в Україні.
Учасники конференції акцентували увагу на удосконаленні механізму взаємообміну інформацією. Як зазначив керівник Чопської митниці Олександр Похилько, діловий захід для митних органів держав-сусідніх дозволив більш детально ознайомитися з європейським досвідом роботи та практичною стороною організації і проведення митних процедур.

На конференції також піднімалося питання відкриття нових пунктів пропуску на кордоні України зі Словаччиною та Угорщиною. Зі свого боку, українська делегація підтримує відкриття нових переходів, але при цьому необхідно проаналізувати завантаженість існуючих.

Також Олександр Іванович поінформував свого угорського колегу – Полц Атіла, головного директора Північно-Альфельдського регіонального директорату митно-фінансової охорони – про необхідність вирішення ситуації, яка склалася у пункті пропуску для автомобільного сполучення «Вилок-Тісабеч». Справа в тому, що автомобілі з товарами після проходження прикордонного та митного контролю на угорській стороні здійснюють зупинку між пунктами пропуску «Вилок» та «Тісабеч», де громадяни розвантажують партії товарів для їх подрібнення. Мета цієї оборудки полягає в тому, що товари в малих обсягах при в’їзді на митну територію України не підлягають оподаткуванню. Але за межами пункту пропуску їх знов формують в одну велику партію. Таким чином державі завдаються суттєві економічні збитки.

Угорська сторона запевнила, що надаватиме можливу допомогу, шляхом посиленого контролю за виконанням вказаною категорією громадян правил та умов проходження митного контролю в пункті пропуску «Тісабеч» й, у разі необхідності, застосовувати до них санкцій, передбачених законодавством Євросоюзу. Також для вчасного правового реагування українських митників, угорська сторона готова надавати необхідну інформацію про такі товари та транспортні засоби.

Під час підведення підсумків міжнародної зустрічі всі сторони делегацій визначили практичну користь таких заходів та доцільність і необхідність продовження практики обміну досвідом.

Прес-служба Чопської митниці