Закарпатські та угорські рятувальники думали як зарадити повені

У рамках транскордонного співробітництва Управлінням ДСНС України у Закарпатській області проведено зустріч з представниками Директорату управління з питань надзвичайних ситуацій Саболч-Сотмар-Березького округу м. Ніредьгаза (Угорщина).

Головною метою стало обговорення питань спільних дій у випадку виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. Особлива увага присутніх акцентувалася на питаннях упередження та подолання водної стихії та її наслідків.

У ході зустрічі начальник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей та начальник Директорату управління з питань надзвичайних ситуацій Саболч-Сотмар-Березького округу Жігмунд Чепелі ознайомилися зі структурою служб, обмінялися методикою роботи в частині запобігання та реагування на надзвичайні ситуації, що характерні для обох країн. Як з’ясувалось в ході зустрічі, процеси реформування служби порятунку на даний час відбуваються як в Угорщин,і так і на Україні.

«У кожній державі пожежно-рятувальна служба функціонує по-різному, в деяких вона є частиною міністерства внутрішніх справ, подекуди працює як інспекторат чи окремий департамент. Однак кожна з них проходила певну фазу становлення і організації. Вивчаючи та обмінюючись досвідом боротьби з пожежами, ліквідації надзвичайних ситуацій, налагоджуючи зв’язки, ми прагнемо використати набутки цих країн, пристосувавши їх до наших умов», – зауважив Мирослав Щербей.

Але, насамперед, обопільний інтерес для рятувальників Угорщини та України на даний момент становлять усі надзвичайні події, що виникають у басейні річки Тиса.

«Особливо важливими на сьогоднішній день є питання міжнародної співпраці щодо забезпечення протипаводкового захисту в басейні річки Тиса. Відтворюючи події 1998 та 2001 років, можу сказати, що допомога Угорської Республіки, була неоцінима. Дуже радий, що в цих питаннях, співпраця налагоджена на державному рівні вже давно. Переконаний, що з угорськими колегами ми досягнемо значних успіхів у вирішенні спільних питань із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру», – зазначив очільник закарпатських рятувальників.

Далі угорські колеги ознайомилися з виставкою-музеєм пожежно-рятувальної служби Закарпаття, що розташований у адмінбудівлі У ДСНС України у Закарпатській області. Гості оглянули рятувальне обладнанням, захисні костюми та інші облаштунки, що використовуються у буденній роботі рятувальних підрозділів.

Далі угорці відвідали Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, де їм детально розказали та показали як функціонує Автоматизована інформаційно-вимірювальна система АІВС-“Тиса”. Основною метою даної системи є оперативне прогнозування паводків на ріках басейну за допомогою спеціальних математичного, інформаційного і програмного забезпечень. Дана система відіграє вирішальну роль у підготовці достовірної прогнозної інформації про параметри паводку, вже далі передаючи цю інформацію в автоматичному режимі відповідним службам оповіщення і протипаводковим підрозділам, що допомагає прийняти правильні управлінські рішення щодо безаварійного пропуску паводків.

Джерело: У ДСНС України у Закарпатскій області