Закарпатцям розповіли про ввезення автомобілів в Україну

Громадськість краю постійно цікавиться, що нового у митному законодавстві, та потребує кваліфіковану консультацію працівників Чопської митниці. Серед питань – за яких умов не нараховуються митні платежі та не сплачується застава при ввезенні автомобілів на територію України? Та які існують обмеження щодо ваги транспортних засобів?

Тож, про нововведення у справлянні митних платежів на автомобілі, завезених громадянами на територію нашої держави, ми запитали начальника відділу митних платежів Чопської митниці Наталію Погрібну.

«Ще 5 лютого 2013 року, – розповідає Наталя Василівна, – набрав чинності наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку справляння митних платежів при ввезенні на митну територію України товарів громадянами» (від 05.12.2012). Цей документ розроблено для приведення нормативно-правових актів до норм Закону України від 07 червня 2012 року № 4915-VI «Про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України щодо узгодження їх окремих норм».

Так, частиною десятою статті 374 Митного кодексу України передбачалось звільнення від сплати митних платежів при ввезенні на митну територію України транспортних засобів за кодом згідно УКТЗЕД 8704 в якості спадщини, або при переселенні громадян на постійне проживання в Україну. Змінами, внесеними Законом, встановлено обмеження щодо ваги таких транспортних засобів на рівні 3,5 тонн.Н
аразі новим Порядком передбачено, що митні платежі не нараховуються та грошова застава не сплачується:

– при тимчасовому ввезенні транспортних засобів особистого користування на митну територію України громадянами-нерезидентами на термін, що не перевищує одного року, за умови реєстрації таких транспортних засобів у відповідних органах іноземних держав;

– при тимчасовому ввезенні, громадянами-резидентами, які перебувають на тимчасовому консульському обліку у відповідній консульській установі України за кордоном, на строк, що не перевищує 60 днів (протягом одного календарного року), транспортних засобів особистого користування, що відповідають умовам абзацу 4 ч. 3 статті 380 Митного кодексу України (за умови подання митному органу документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни).

При тимчасовому ввезенні громадянами-резидентами транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711, 8716 згідно з УКТ ЗЕД, громадянами сплачуються митні платежі, які підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України інших транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та із застосуванням до них заходів гарантування, передбачених розділом Х Митного кодексу України.

Звертаємо увагу громадян на те, що пропуск через митний кордон України товарів (крім транспортних засобів особистого користування), сумарна фактурна вартість та/або загальна вага яких перевищують критерії, встановлені частиною першою статті 374 цього Кодексу, що ввозяться громадянами на митну територію України тимчасово або з метою транзиту, здійснюється в порядку, передбаченому для підприємств, під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення (транзит).

Джерело: Прес-служба Чопської митниці