З початку року відділ митного аудиту Чопської митниці провів 24 контрольно-перевірочні заходи

Чопська митниця налаштована на комфортні умови діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності Закарпаття, які працюють легально та чесно. До таких підприємств застосовуються спрощені процедури митного контролю та оформлення.
Але, на жаль, мають місце і випадки, коли підприємці ухиляються від сплати податків у повному обсязі, використовуючи різні шляхи, зокрема, заниження митної вартості. Проте митниця в повному обсязі володіє інформацією про кожного платника податків, який ухиляється від оподаткування.. Так, упродовж І кварталу 2013 року за результатами проведених 13 перевірок встановлено різних порушень на 342 тис.грн., з яких до бюджету перераховано 255 тис.грн. Торік, за аналогічний період здійснено на 7 перевірок більше, на 360 тисяч гривень встановлено порушень, але в бюджет надійшло лише 116 тис.грн.

Загалом з початку цього року працівники відділу митного аудиту Чопської митниці провели 24 контрольно-перевірочних заходів. Під час перевірок на двох підприємствах виявлені порушення, які стосувалися не заявлення у відповідний митний режим відходів, що утворилися в процесі переробки давальницької сировини та підлягали утилізації. 5 фірм занизили митну вартість товарів, не в повному обсязі задекларувавши витрати на транспортування до митного кордону України. Ще 5 підприємств невірно класифікували різні товари. Також виявлені порушення вимог Закону України “Про гуманітарну допомогу» двома благодійними організаціями.

Нагадаємо, що Податковим кодексом України визначено митні органи контролюючими щодо мита, акцизного збору, податку на додану вартість, інших податків, які відповідно до податкового законодавства справляються у разі ввезення (пересилання) товарів і предметів на митну територію України.

У разі, коли контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання – це тягне за собою накладення на платників податків штраф у значному розмірі – 25% визначеного податкового зобов’язання. При повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов’язання – 50% визначеного податкового зобов’язання.

Водночас, Податковим кодексом України надається можливість платнику податків самостійно заявити про факт заниження податкового зобов’язання. В такому випадку суб’єкт надсилає на митницю уточнюючі розрахунки, сплачує суму недоплати та штраф у розмірі лише 3 %.

Підприємствам, які добровільно звітують про ненавмисні помилки під час сплати податків, дозволено сплачувати штрафні санкції нижчі за ті, які сплачують компанії, чиї помилки були виявлені митними органами за наслідками контрольно-перевірочних заходів.

Тож, реалізація принципів взаємності та партнерства з платниками податків надасть можливість ефективно адмініструвати податки і наповнювати державний бюджет. А легальному бізнесу – прогнозовані умови роботи, гарантії і стабільність розвитку.

Прес-служба Чопської митниці

https://zakarpatpost.net