У Лондоні сьогодні поховають Маргарет Тетчер

До Лондона вже з’їжджаються шановані особи з усього світу на похорон Маргарет Тетчер.

Заходи на похороні баронеси Тетчер планувалися надзвичайні. За них відповідала не тільки внутрішня поліція, а й розвідка та спецслужби. Біля парламенту вже сконцентровано значні сили правоохоронців. У приміщення гелікоптером уже доправили тіло “залізної леді”.

Уранці 17 квітня саме від парламенту вирушить траурна процесія. Впродовж усього маршруту вже встановили огорожу, закінчують монтувати телевізійне обладнання – церемонію транслюватимуть у прямому ефірі. Поки вона триватиме, куранти знаменитого британського Біг-Бену мовчатимуть. Зазвичай, вони відбивають час кожні 15 хвилин. Востаннє Біг-Бен мовчав, коли у 1965 р. ховали Вінстона Черчилля, котрий, до слова, був кумиром Тетчер.

Траурна процесія від парламенту пройде до собора святого Павла. Вздовж дороги стоятиме почесна варта. Близько 700 військових, ветеранів Фолклендської компанії, супроводжуватимуть труну. Дорогий похорон із військовими почестями підтримують не усі британці. Тетчер була і залишається дуже контраверсійною фігурою. Противники політика кажуть, що вона збільшила розрив між багатими та бідними, зруйнувала життя не одного покоління робочого класу. Люди з такими поглядами готуються до акцій протесту в день похорону “залізної леді”. Зокрема, планують повернутися спиною до катафалку.

Поліція обіцяє реагувати жорстко, якщо протести вийдуть за рамки мирних. Прихильники ж колишньої прем’єрки наголошують на її здобутках. І мають намір створити у Лондоні музей Тетчер.

http://tsn.ua