Мукачівська вчителька провела майстер-клас зі світової літератури

Одним із кроків підвищення ефективності сучасного уроку є впровадження разом із традиційними методами навчання інтерактивних технологій.

У цьому мали змогу переконатися молоді педагоги міста 10 квітня 2013 року, їх гостино запросила на майстер-клас вчитель-методист світової літератури та російської мови ЗОШ І-III ст. № 20, викладач дитячої літератури ГПК МДУ Химинець Адріана Арпадівна.

Спочатку вчителі відвідали урок у 7-В класі на тему: “Своєрідність вирішення проблеми батьків та дітей в оповіданні Дж.Олдріджа “Останній дюйм”, “Ключі” взаєморозуміння з батьками”. Протягом уроку учні працювали над цікавим і творчим завдання – створення сценарію буктрейлеру до художнього твору. Поєднання нетрадиційної форми проведення уроку з різноманітними інтерактивними методами (“гронування”, метод ПРЕС, “мозковий штурм”, “моделювання ситуації”, “шість капелюхів мислення”) дали змогу учителю розкрити та показати творчий потенціал учнів. Школярі вільно розмірковували, порівнювали, робили узагальнення й висновки про вічну проблему “батьків і дітей”. Молодим педагогам дуже сподобалися своєрідні “ключі”, які запропонували учні щодо вирішення цієї проблеми.

Після уроку Адріана Арпадівна поділилася надбаннями своєї педагогічної майстерності та презентувала власні методичні розробки.

Молоді спеціалісти ознайомилися з навчально-методичними посібниками Химинець А. А. «Використання мультимедійних технологій у процесі вивчення зарубіжної літератури», а також посібниками, які вчителька написала у співавторстві з вчителем світової літератури та російської мови ЗОНІ І-ІІІ ст. № 20 – Тонкошкуровою Л.І. «Застосування основних методів літерального мислення Едварда де Боно, як засіб розвитку творчих здібностей учнів на уроках зарубіжної літератури», «Використання інтерактивних методів і прийомів, як засіб формування позитивної мотивації школярів на уроках зарубіжної літератури».

Конспекти уроків Адріани Арпадівни представлені на сторінках фахового журналу “Зарубіжна література у школах України”. Нещодавно вона стала переможцем конкурсу “Мультимедійна презентація на уроці аналізу та інтерпретації художнього твору “, який організував вищезгаданий часопис. Творчого вчителя було нагороджено дипломом та цінним подарунком.

Крім того, що вчителька активно працює над розробками методичних посібників, вона створила свій власний сайт “Світ літератури”, матеріали якого стануть у нагоді, як молодим спеціалістам, так і досвідченим учителям, учням та студентам.

Джерело: Управління освіти м. Мукачева