Закарпатські студенти не вірять, що їм легко буде знайти роботу

44% із майже 1000 опитаних молодих закарпатців найбільше стурбовані питанням, де знайти роботу після закінчення вузу. Про це свідчать результати опитування, яке оприлюднили молоді активісти під час круглого столу, 17 квітня.

Цю та інші актуальні для студентства проблеми вони обговорювали разом з освітянами, представниками громадських організацій та, власне, студентами.

Молодь нарікає, що опинилася у замкненому колі. З одного боку, студенти після закінчення вузу виявляються неготовими до реалій ринку праці, адже у вузах їх вчать за застарілою методичною базою, яку в реальному житті більше не використовують на підприємствах. В той же час, брати на роботу молодого спеціаліста без досвіду, роботодавець не хоче, а стимулювати його в цьому держава жодним чином не поспішає.

Хорошим вирішенням питання стало б запровадження програми стажування для студентів усіх спеціальностей, як у державних установах, так і на приватних підприємствах. Студенти мріють, щоб таке неоплачуване стажування зараховувалось їм у трудовий стаж. Однак, за їх словами, навіть без будь-яких записів до трудової книжки, державні органи неохоче мають справу з практикантами.

«Вони не зацікавленні в тому, щоб вчити когось, хто в них навіть не працює. Свого часу, я став учасником програми стажування в органах місцевого самоврядування, однак в останній момент, вже після проходження відповідної підготовки у Києві, ужгородська міська влада не дала згоду на таке стажування», – розповів студент Микола Сюсько.

Крім того, студенти підняли питання щодо необхідності чіткого регламентування держзамовлення в українських вузах, залежно від ринку праці.

«Чому б не привести пропозицію освіти до потреб ринку? Міністр освіти не повинен мати інструменту вручну керувати обсягом бюджетних місць, залежно від особистих вподобань щодо того чи іншого вузу. Це повинно відбуватися відповідно до потреб ринку, зокрема – регіонального. Українська економіка потребує запровадження стратегічно-інноваційних рішень щодо вирішення питання працевлаштування випускників. Без цього ситуація не зміниться», – переконаний куратор молодіжного крила УДАРу на Закарпатті Денис Ман.

Нарікають студенти і на… пенсійну реформу, яку так і не вдалося скасувати цього дня у Верховній Раді України. Після підвищення пенсійного стажу для жінок, молоді стало ще важче з роботою, адже місця тепер звільняються ще повільніше.

«За останній рік армія безробітних зросла на 40 тисяч. Ось результат недолугої економічної політики нинішньої влади. Ви думаєте, пенсійна реформа зачіпатиме вас тільки після здобуття 55 років? Помиляєтесь! П’ять додаткових років примусової роботи для жінок – це не тільки вкрадене пенсійне забезпечення для них, але і відібрані робочі місця у молодих спеціалістів», – заявив в кулуарах Верховної Ради народний депутат Валерій Пацкан.

Джерело: Прес-служба Закарпатської обласної організації Політичної партії “УДАР”