Ветеринарною службою Закарпаття офіційно підтверджена смерть 17 корів на Берегівщині

Жодної загрози для здоров’я людей чи навколишнього середовища через ситуацію із гибеллю корів на Берегівщині не існує – про це запевняють у ветеринарній службі області.


Про це в офіційному коментарі розповів в. о. головного ветеринарного лікаря Закарпаття Юрій Садварі.

– Ще на початку лютого до нас звернулися місцеві мешканці: люди розповідали, що на цій фермі бачили вкрай виснажених тварин. Ми терміново виїхали на місце, і ситуація, на жаль, підтвердилася. Наші ветеринари зробили відповідний припис власнику підприємства, проте, перевіривши стан корів через 5 днів, виявили – проблема залишилась. Оскільки із власником ферми нам зв’язатись так і не вдалось, довелось терміново вирішувати питання власними силами. Аби не допустити гибелі інших тварин, – а зараз їх на фермі залишається більше чотирьохсот, – районна влада допомогла закупити 10 тонн сіна та 15 тонн твердих кормів. Відтак, сьогодні стан тварин задовільний. Скажу більше, ми постійно моніторимо ситуацію і у разі виникнення нових проблем будемо негайно реагувати.

Окремо скажу і про гибель тварин. Ветеринарною службою офіційно підтверджена смерть 17 корів – загинули вони не від хвороб (кожна тварина на цій фермі ще у 2011-му була провакцинована), а від переохолодження та виснаження. На жаль, до цього призвело недбальство та халатність господарів, котрі, до речі, самовільно, без жодного дозволу, не повідомивши відповідні служби, і закопали трупи корів. Місце захоронення, усю цю територію, наші працівники та санепідеміологи обробили каустичною содою та розчином хлорного вапна, а також взяли інфекційні проби – жодних хвороб чи інфекцій у загиблих тварин не виявлено. Відтак, загрози для здоров’я людей чи навколишнього середовища не існує.

Уже відбулось кілька засідань спеціально створеної щодо цього випадку комісії – вирішується питання подальших дій. Безперечно, найближчим часом відбудеться перезахоронення – за законом, трупи тварин можна знищувати на офіційних підприємствах чи на діючих скотомогильниках. Найближчий такий завод з утилізації знаходиться у Коломиї. Оплачувати всі витрати, як і заплатити чималий штраф за свої дії, має, безумовно, винуватець – керівник ферми. Навіть якщо кошти отримати не вдасться, будемо шукати вихід – проситиму директора заводу Коломиї про допомогу, – резюмував Юрій Садварі.

Прес-центр ОДА

https://zakarpatpost.net