Пам’ять преподобної Марії святкується у 5-й тиждень Великого посту

Марія Єгипетська (344, Єгипет — † бл. 421, Зайорданська пустеля, Палестина) — велика свята, вельми шанована у православ’ї. Відома, як велика пустельниця та аскетка, пам’ять котрої східна церква святкує під час Великого Посту.

Народилася в Єгипті. У віці 12 років пішла з дому до Олександрії, де віддалася нестримній розпусті. Сенс життя вона вбачала у потопленні пристрастей, а сила хіті була настільки великою, що вона навіть не брала гроші за розпусту, віддаючи перевагу життю у злиднях і заробляючи на прожиття пряжею. Так пройшло 17 років.

Якось вона вирішила відправитися до Єрусалиму з групою прочан, але не для того щоби поклонитися святиням, а щоби вловити більше душ у свої сіті. Під час свята Воздвиження Хреста Господнього цікавість потягла її до храму, проте незнана сила не дозволила їй переступити поріг церкви. Настрашена, вона звернулася з молитвою до Пресвятої Богородиці, вимолила Її допомогу і віддалилася до Йорданської пустелі — молитися про прощення своїх гріхів.

Сімнадцять років вона замолювала свої неподобства, спокушувалася спогадами, спокусами в думках та нападами злих духів. Три хлібини, що чудесно живили її усі ці роки, закінчилися, одяг зітлів, але сила Божа не залишила грішницю, що розкаялася. Повне усамітнення, молитва, піст, сльози, смиренне терпіння негараздів і бід перетворили її у праведницю. Сорок вісім років жила вона у пустелі і померла близько 421 року.

«Стояння Марії Єгипетськїй», коли у храмах читається Великий покаянний канон Андрія Критського і житіє преподобної Марії, здійснюється, напередодні 5-го тижня Великого посту.

Селяни говорили: «Марії Єгипетської — запалюються сніги, заграють байраки», і цим вказували на живильну дію весняного тепла. Ще про день святої Марії Єгипетської зазначали: «Марії — порожні щі», даючи цим знати, що до того часу закінчувався річний запас капусти у селянина.

https://zakarpatpost.net