22 квітня 1870 року народився Володимир Ульянов (Ленін)

У радянській історіографії і комуністичній пропаганді він іменувався «вождем світового пролетаріату» та «основоположником ленінізму», всіляко оспівувався та звеличувався; про його культ досі свідчать численні пам’ятники на центральних площах міст і містечок на колишній території СРСР; його портрет був зображений на радянських грошових банкнотах.

 

Один із організаторів збройного Жовтневого перевороту восени 1917 року, один з ініціаторів та організаторів Громадянської війни в Росії, яка, за оцінками різних істориків, забрала від 14 до 23 мільйонів життів, а також примусової заготівлі сільськогосподарських продуктів, так званої «продрозверстки», яка стала головною причиною голоду в Україні та в Поволжі в 1920-х роках.

Перший голова Раднаркому – уряду РРФСР, один із головних творців держави СРСР, теоретик комунізму, один із засновників більшовицької партії Росії, лідер міжнародного комуністичного руху – Володимир Ілліч Ленін. Справжнє прізвище – Ульянов. Народився 22 квітня 1870 року в губернському місті Симбірську в сім’ї високопосадового держчиновника. Після Симбірської гімназії навчався на юридичному факультеті Казанського університету, склав екзамени екстерном за курс юридичного факультету Петербурзького університету.

Об’єднав марксистські групи Петербурга в організацію під назвою «Союз боротьби за визволення робітничого класу». У 1895 року був заарештований, у 1897-1899 роках перебував на засланні в селі Шушенське Єнісейської губернії. Після заслання виїхав за кордон, де заснував і співредагував російську соціал-демократичну газету «Іскра» (1900-1903).

Повернувшись у Росію, взяв участь у революції 1905 року, після її поразки був змушений знову виїхати за кордон. Повернувся в Росію лише після Лютневої революції 1917 року. У жовтні 1917-го безпосередньо керував підготовкою збройного перевороту більшовиків. У 1922 році виступив ініціатором створення СРСР. Із середини грудня 1922 року Леніна фактично було усунуто від керівництва партією і країною.

21 січня 1924 року він помер у підмосковних Горках. Похований у Мавзолеї на Красній площі в Москві.

https://zakarpatpost.net