Чоловіки бояться заводити дитину через невпевненість у собі та страх старості

“Дружина Ілона працювала стюардесою, – розповідає киянин Олександр. – Вона тижнями могла вдома не бути. Друзі мені заздрили. Казали, що я хоч і одружений, але живу, як холостяк. Міг пиво додому ящиками приносити, банду хлопців на футбол приводити, але це скоро набридло.

Хотів, щоб у хаті пахло жінкою, борщем, щоб діти пищали. Ілона думала про кар’єру, збирала гроші на машину. Іти в декрет відмовлялась, а я готовий був відмовитись від кар’єри, аби тільки вона народила мені дитину. Частіше жінки чоловіків кидають, якщо ті дітей не хочуть, а в нас все вийшло навпаки. Не зміг її впросити і переконати її стати мамою. Мусили розлучитися”.

У столичного психолога Валентини Домської кореспондент Gazeta.ua поцікавився, як переконати партнера завести дитину. Чому деякі жінки не хочуть дітей?

“З тим, що жінка не хоче дитину, зустрічаюся набагато рідше, ніж з ситуаціями, коли проти поповнення у сім’ї виступає чоловік, – говорить психолог. – Жінки бояться ставати матерями з різних причин. Дехто боїться розтовстіти і втратити фігуру, когось лякає декрет і неможливість розвивати свою кар’єру”.

Що лякає чоловіків? Чому вони не готові до народження нащадків?

“Скільки людей, стільки й причин, – зауважує психолог. – Буває, що чоловік не впевнений у своїх силах, боїться відповідальності, не може реально оцінити свої можливості. Є випадки, коли чоловіки бояться народження нащадка, тому прикриваються фразами: “Кохана, давай ще почекаємо”, “Нам рано заводити дітей. Треба спочатку заробити на авто, купити квартиру”. Такий тип чоловіків готовий швидше завести собаку чи кота, ніж зважитися стати батьком”.

Як переконати чоловіка зачати дитину?

“Дозвольте чоловіку морально підготуватися до змін. Одним достатньо кілька місяців, іншим замало і 10 років. Перш ніж приступати до вмовлянь, з’ясуйте, чому він проти продовження роду. Сходіть у гості до друзів, у яких є діти. Побачивши свого друга в ролі тата, чоловік зрозуміє, що це не так страшно, як він собі уявляв раніше”.

Коли варто заводити тему про народження нащадків?

“Якщо ви недавно одружені, не варто поспішати. Часто чоловікові після весілля ще потрібен час, аби звикнути до думки, що він тепер одружений. Перспектива поповнення у родині лякає його ще більше. Жінкам, які живуть у цивільному шлюбі, не раджу поспішати народжувати дитину. Це зовсім не обіцяє, що коханий покличе вас до РАЦСу, а залишитися мамою-одиночкою не хоче ніхто. Не варто народжувати дитину заради того, щоб зберегти шлюб. Прив’язувати чоловіка до себе за допомогою дитини – марна справа”.

Які головні помилки допускає жінка, коли умовляє чоловіка про дитину?

“Ні в якому разі не можна під час розмови робити ставку на вік чоловіка. Часто чую від жінок: “Йому уже 37. Коли він збирається стати батьком?” Чоловік може подбати про народження нащадка і в 60 років. Народження дітей більшість чоловіків навпаки сприймає як наближення старості. Не влаштовуйте скандал, бо це може віддалити вас від партнера. Поцікавтеся у коханого, скільки часу ще потрібно почекати. Якщо вас влаштовує встановлений термін, то дайте зрозуміти чоловіку, що більше відстрочок не буде. Тепер головне дочекатися призначеної дати”.

gazeta.ua