Вчені зафіксували найяскравіший гамма-спалах за п’ять років

Російські вчені повідомили про найяскравіший за останні п’ять років гамма-сплеск. Для реєстрації гамма-сплесків в 2004 році NASA вивела на орбіту космічну обсерваторію “Свіфт”, яка стежить майже за всіма гамма-сплесками за допомогою спеціального гамма-телескопа BAT.

Напередодні, о 07.47 за Гринвічем (10.47 за Києвом), обсерваторія Свіфт зафіксувала спалах, що отримав індекс GRB 130427A. Першими оптичні спостереження гамма-сплеску провели російські астрономи Олексій Позаненко та Леонід Єленін.

За словами Єленіна, яскравість післясвітіння гамма-сплеску досягла 11-ї зоряної величини через 139 секунд після початку сплеску, це найяскравіший спалах в оптичному діапазоні, зареєстрований з березня 2008 року. Тоді, він нагадав, спалах GRB 080319B досяг зоряної величини 5,7.

Зараз же післясвітіння спалаху стає слабкішим, але буде спостерігатися ще протягом декількох десятків днів. Згідно з розрахунками вчених, галактика, де знаходиться джерело гамма-сплеску, розташована на відстані 4,37 мільярда світлових років.

http://tsn.ua