Свобода слова: Замбія, Південний Судан… і Україна

Україна за рівнем свободи за 2012 рік опинилася на 131-133-му місцях разом із Замбією і Південним Суданом і насилу втрималася в категорії “частково вільних”.

Як повідомляє правозахисна організація Freedom House, Україна, Замбія і Південний Судан стали останніми в цій категорії з рейтингом 60 балів, далі йдуть “не вільні” країни, передає Радіо Свобода.

Зазначимо, всього у рейтинг потрапили 197 досліджених країн і територій. У порівнянні з 2011-м роком, коли Україна втратила відразу три бали, минулого року рейтинг держави впав ще на 1 бал. Правозахисники вважають, що це спровокувала зокрема, політизована природа отримання ліцензій на цифрове мовлення, через яку ціла низка незалежних станцій втратили свої ліцензії.

Крім того, минулого року в державних засобах інформації відбувалися зловживання на користь провладної Партії регіонів на парламентських виборах, а також нарощування загроз і нападів на журналістів в передвиборний період.

Як наголошується в звіті, Україна знаходиться серед країн, які йдуть авторитарним курсом. Всього в світі в минулому році рівень свободи слова впав до найнижчого рівня майже за десятиліття, зазначили правозахисники.

Негативні тенденції виявлені у всіх регіонах світу, заявила директор проекту Карін Дойч Карлекар. Найгірше становище у світі – у Північної Кореї та Туркменістану (96 балів); буквально на сусідніх низьких позиціях – Узбекистан і Білорусь.

Грузію, теж “частково вільну” з 49 балами і 96-104-м місцями, і Вірменію, “не вільну” з 61 балом і 134-139-м місцями, похвалили за значні поліпшення.

Зате за погіршення розкритикували Азербайджан (“не вільний”, 82 бали, 177-188-ме місця). Викликала велике занепокоєння і Росія (“не вільна”, 81 бал, 176-ме місце), де влада, як зазначили правозахисники, має майже повний контроль над телебаченням, радіо і друкованою пресою.

Перші два кращих місця поділили Норвегія і Швеція з 10 балами, наступні три з 11 балами – Бельгія, Нідерланди та Фінляндія. Зазначимо, Freedom House поділяє країни та території світу за рівнем свободи на “вільні” (0-30 балів), “частково вільні” (31-60 балів) і “не вільні” (61-100 балів).

http://tsn.ua