Фестиваль “Веселка над Тисою” у Хусті триватиме 4 дні

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів традиційного весняного фестивалю «Веселка над Тисою», що триватиме 9-12 травня у м. Хуст.

Про учасників, іменитих гостей та програму музичного свята журналістам розказав Іван Пилипець, директор фестивалю. «Я радий, що фестиваль повернувся до Хуста. Цього року на пісенне свято приїдуть болгари, молдавани, румуни, грузини. Росіяни в останній момент відмовилися, але будемо з ними співпрацювати, – каже Іван Пилипець. – Ми збільшили кількість учасників до 70. Оргкомітет фестивалю незмінний. Кількість членів журі збільшилося до 7 осіб, голова журі – О.Злотник, композитор, ректор Київський інститут музики ім. Р. М. Глієра, серед членів – Н.Коваль, директор міжнародного фестивалю «Молода Галичина», Ірма Гвінеашвілі (Грузія), Людмила Ложкіна (Молодова), О.Садварі, заслужений артист України (Закарпаття) та інші».

Розпочинається фестиваль 9 травня, заїздом учасників, репетицією, екскурсіями для співаків тощо. Вже 10 травня — перший конкурсний день, а 11-го відбудеться фінальний етап конкурсу. Журі оцінюватиме солістів – виконавців віком до 22 років. Конкурсні виступи проводяться у три тури, переможців визначатимуть у групах: молодша – з 9 до 11 років, середня – з 12 до 15 років, старша – з 16 до 22 років ( група А 16-19 років, група Б 20 – 22 років ( група В 23 – 55 профі).

Вже 12 травня у Хусті відбудеться гала-концерт фестивалю, на якому виступатимуть переможці попередніх конкурсних років. : Катя Давиденко, Анна Тиха, Шмагі Тагіашвілі, В’ячеслав Корсак, Віктор Папп. Крім того запрошено одного з найкращих гітаристів Європи Серго Чантурія.

«Фестиваль «Веселка над Тисою починався ще у 80-их роках як районний фольклорний фестиваль, – зауважив Іван Пилипець. – Ми його кілька років відроджуємо. Підтримки, на жаль, дуже мало. Наприклад, над фестивалем на Виноградівщині «Кришталеві грона» весь район працює. У нас – невеликий бюджет, проте ми хочемо, щоб наш край знали через його культуру, пісні, тому працюємо».

Переможець гран-прі традиційно отримає у подарунок 60-сантиметровий кований нарцис під час урочистої церемонії нагородження лауреатів та учасників фестивалю.

Організатори запрошують всіх закарпатців на травневі вихідні до Хуста – насолодитися співом та музикою.

Джерело: Ужгородський прес-клуб реформ