Пасхальне вітання Архієпископа Хустського і Виноградівського Високопреосвященнійшого Марка

Боголюбивим пастирям, іночествуючим та всім вірним чадам Хустської Єпархії Української Православної Церкви.

Воскресение Христово видевше, поклонимся святому Господу Иисусу, единому безгрешному.

Возлюблені у Воскреслому Господі всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри!

Христос Воскрес!

Сердечно вітаю всіх вас з Пасхою Христовою – Воскресінням Спасителя світу – Господа нашого Іісуса Христа!

Сьогодні день Великий! Сьогодні влада смерті була знищена силою Божества! Сьогодні смерть втрачає свою силу над родом людським і ми переходимо з життя в життя! Сьогодні ангели та люди радуються, адже через своє Воскресіння Господь, Син Божий, відкриває нам двері до Небесного Царства! Сьогодні зникла прірва між Богом і людьми, яку колись ми створили через гріховне падіння, і кожна людина стає по слову Апостола Петра «причасником Божественного Єства» (2Пет. 1, 4)! Сьогодні надії та сподівання людства стають реальністю у Воскреслому Спасителі!

Пасха Христова – це той час, коли кожен з нас знову бачить відкриті можливості для особистої переміни. У цей день ми переконуємося, що заради радісного та вічного перебування з Господом не тільки варто потрудитися самому, але є доречним заохочувати до життя у Христі своїх ближніх, друзів та знайомих. Приклад жінок-мироносиць та апостолів надихає нас з вами до місіонерської діяльності, адже переповнене любов’ю серце не може мовчати, а, навпаки, спішить поділитися радістю.

Сучасна християнська місія повинна починатися із своєї сім‘ї, переноситися на навколишній світ у дусі любові та всепрощення. Щоб могли преобразитися всі сторони людського буття, саме любов повинна зайняти верховенство у нашому житті, адже любов Бога до нас дала нам можливість знову поєднатися з ним. Воскресіння Спасителя надихає нас на єднання із своїми ближніми, яким, за прикладом Христа Життєдавця, ми повинні «простити все заради Воскресіння» (Стихира Пасхи).

Возлюблені! Через єднання у Православній вірі Христовій ми стаємо наслідниками небесних благ по благодаті. Церква Христова стає нашою Матір’ю та направляє наше життя у русло спасіння. Пасха для нас стає моментом становлення людьми Божими та відновлення для життя по правді Божій. Цей дар ми утримуємо через чистоту душі, яка живиться благодаттю Божою при посвяченні всіх своїх сил Господу.

Підносячи молитви до Воскреслого Господа у ці світлі Пасхальні дні, ми засвідчуємо свою відданість Спасителю. Споглядаючи духовними очима Воскресіння Христа, ми вклоняємося Йому та підносимо подяку! Свою вдячність Богу нам варто засвідчити ділами милосердя та життям по вірі, подібно апостолам перемінюючи страх на сміливість та дерзновенно проповідувати Його любов світові. «Так хай сяє світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного» (Мф. 5:16)

Возлюблені отці, брати та сестри! У світлі радісні дні Пасхи нам всім потрібно посилити свої труди на благо Церкви Христової, щоб примножити благочестя, зменшити прояви ненависті, насильства та несправедливості у переповненому гріхом світі. Нести добро і радість – наш святий обов’язок, як наслідників вічної радості. Потрібно підтримувати та всіляко проповідувати милосердя до ближніх, турботу за тих, які знаходяться у скрутному становищі та мир усім без винятку.

Наш благословенний Богом край стоїть на порозі святкування 100-річчя Мараморош-Сиготського процесу, суду над православними людьми, які своїм сповідництвом наблизили прояв Пасхальної радості у знесиленій анти-православним режимом землі та надихнули наших предків на відновлення Православної віри. Страждання, які перенесли сповідники віри під час судового процесу 1913 – 1914 років, стали живоносною росою для паростків віри у селах краю та свідченням їхньої любові до Христа. Готуючись до святкування ювілею, наше з вами завдання – як нащадків віри їх – утримати та примножити Православ’я через слідування заповідям Христовим та особистим прикладом життя у Христі.

Ваші Високопреподобія, дорогі отці, боголюбиві брати та сестри! Вітаючи кожного з вас із Світлим Христовим Воскресінням бажаю всім нам зберегти спокій душі, набутий при підготовці до Пасхи Христової, стояти у Православній вірі, підтримувати один одного у духовному рості та радісно прославляти Воскреслого Спасителя світу Іісуса Христа! Воістину воскрес Господь!

+Марк, Архієпископ Хустський і Виноградівський

https://zakarpatpost.net