Сьогодні, 9 травня, День перемоги над фашистськими загарбниками

Хоча воєнні дії тривали ще не один місяць, 9 травня вважається Днем перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні.

День Перемоги — державне свято Радянського Союзу, що відзначалося щорічно 9 травня «на згадку про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників».

Це була справедлива, визвольна, священна війна проти підступного і жорстокого ворога, який виношував плани перетворити на рабів слов’ян та інші народи, віднесені нацистами до так званої “нижчої” раси.

8 травня 1945 року о 22 годині 43 хвилини за місцевим часом (у Москві вже наступило 9 травня) у передмісті Берліна Карлсхорсті почалася церемонія підписання Пакту про військову капітуляцію Німеччини, що знаходилась у стані війни з 54 країнами світу. Нейтральні Швейцарія, Іспанія, Португалія, Швеція, Ірландія, Афганістан і Чилі прийняли рішення про вислання нацистських дипломатів. Німецький Рейх, про заснування якого було оголошено в 1871 році, припинив своє існування.

В 0 годин 15 хвилин від імені Верховного Головнокомандування Пакт про беззастережну капітуляцію Німеччини підписав начальник вермахту, генерал-фельдмаршал В.Кейтель. Радянський Союз представляв заступник Головнокомандуючого, маршал Радянського Союзу Г. Жуков, союзників – головний маршал Великобританії А. Тендер.

https://zakarpatpost.net