Шанси на виправдання в українському суді стрімко наближаються до нуля

Виправдовують лише 707 людей зі 185 тисяч звинувачених, а це в десять разів менше, ніж в часи радянських репресій.

Обвинувачених у кримінальних справах з ймовірністю 99,8 % засуджують до ув’язнення. І справа навіть не в радянському кодексі, а в самій системі – навіть за часів радянських репресій виправдовували 10% людей.

Українські правники сподіваються, що новий Кримінально-процесуальний кодекс змінить загальну картину. “У судовій системі існує традиція, за якою виправдання – це надзвичайна подія, на яку звертають увагу всі. Суддя за це може отримати неприємності. Судді самі зізнаються, що їм легше винести обвинувальний вирок, аніж виправдати людину, оскільки вважатиметься, що вони виконали свої обов’язки”, – розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко.

Бущенко зауважує, що карність української судової системи досягнула свого апогею. Навіть в часи масових радянських репресій 1937 року, совєти виправдовували 10% звинувачених. Крім того, існує проблема спільної роботи слідства, прокуратури та суду, які передусім прагнуть засудити людину, а не довести її вину.

“Зазвичай позиція слідства, прокуратури і суду збігається. Суд стає на сторону обвинувачення, тобто прокуратури, і не чує позиції захисту”, – розповідає співробітник Харківської правозахисної групи Андрій Діденко.

Експерти переконані, що новий КПК може покращити ситуацію в українських судах, але без тиску суспільства зміни прийдуть ще не скоро.

http://tsn.ua