В Ужгороді збирались провідні онкологи України та Європи

Про нові підходи у лікуванні раку говорили протягом двох днів в Ужгороді на науковій конференції онкологи з усієї країни та Європи.

Представники практично всіх університетських науково-дослідницьких онкоцентрів України, профільних кафедр університетів, знані і авторитетні науковці Угорщини, Росії та Німеччини ділились досвідом у лікуванні найпідступнішої хвороби століття.

Важливість проведення таких потужних науково-практичних форумів для розвитку як медицини, так і науки відзначив проректор Ужгородського національного університету Роман Офіцинський: «Вже через два роки УжНУ буде готовий претендувати на статус дослідницького університету. Відтак – матиме можливість щороку додатково залучати на наукові дослідження близько 20 мільйонів гривень. Проведення таких міжнародних наукових конференцій допомагає нам обґрунтувати і реалізовувати амбіційні наукові проекти .

Понад два десятиліття авторитетний науковець-онколог Європи, Президент товариства онкологів Австрії, віце-президент товариства онкологів Німеччини, почесний професор УжНУ Вольфганг Кьостлер тісно співпрацює с медиками-науковцями Закарпаття: «Ще 20 років тому розпочато співпрацю між Австрією та Україною. В рамках цього співробітництва ми неодноразово привозили в Ужгород і медикаменти, і устаткування. Також постійно надаємо й методичну допомогу. Зокрема, намагаємось передати нашим українським колегам всі сучасні методи і підходи у лікуванні раку, які є нині в Європі».

Окремо на конференції було відзначено високий рівень науково-освітнього потенціалу української медицини. Проте головною проблемою в країні фахівці-онкологи вважають несвоєчасну діагностику раку. За словами професора кафедри онкології Донецького національного медичного університету ім.М.Горького Олександра Поповича, національною проблемою №1 в Україні є несвоєчасна діагностика пухлинних захворювань: «У нас в країні не вирішена проблема скринінгу та ранньої діагностики раку. Ми наполягаємо на тому, що поряд із розвитком та впровадженням сучасних методів лікування, найбільшої увагу потребує своєчасна діагностика раку. Тоді ця хвороба виліковна і результати лікування будуть набагато кращими».

Одним з головних питань, яке розглядали онкологи на конференції стала діагностика та лікування раку шлунка. На сьогодні в Україні 60% хворих, яким встановлено цей діагноз, помирають протягом року. Доктор медичних наук, професор, зав. кафедри онкології та радіології Львівського ДМУ ім.Д.Галицького Тарас Фецич зауважив, що серед причин розвитку раку шлунку домінують дві: генетичні фактори та бактерії Helicobacter pylori. За останніми дослідженнями львівських онкологів при хірургічному лікуванні раку шлунку потрібно знищувати ракові клітини, які циркулюють в черевній порожнині. Це вдвічі покращує результати хірургічного лікування.

На переконання доктора медичних наук, професора, директора Харківського обласного клінічного онкоцентру Юрія Вінника, розширення скринігових программ та вкладення коштів в діагностичне обладнання є запорукою успішного лікування не тільки раку шлунку, але й інших онкозахворювань.

Впровадження скринінгової програми з діагностики раку шлунку планується на Закарпатті вже найближчим часом. Як розповів доктор медичних наук, професор, головний лікар Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру Андрій Русин, в рамках реалізації цього пілотного проекту пацієнти будуть обстежуватися методом хромогастроскопії: «На сьогоднішній день будь-яка гастроскопія повинна закінчуватися або біопсією, або взяттям матеріалу на цитологічне дослідження», – підсумував Андрій Русин.

Також в рамках конференції було проведено спільне засідання завідувачів кафедр онкології та презентовано національний міжкафедральний підручник з онкології.

Джерело: Прес-центр УОЗ в Закарпатській області