Міграційною проблематикою Закарпаття цікавилися угорські науковці

Питання ефективності та розвитку українсько-угорського транскордонного співробітництва обговорювалися сьогодні в ході зустрічі начальника ГУДМС України в Закарпатській області Ігоря Михайлишина з представниками Інституту суспільних досліджень ТАРКІ (м.Будапешт) ОгларкоюСалаі та КрістіноюЛа-Торе і віце-президентом Фонду розвитку транскордонного співробітництва Олегом Пилипенком.

Йшлося про проблематику, над якою працює міграційна служба краю, першочергові завдання структури. Угорські науковці цікавилися, як впливає близькість кордонів на міграційні процеси в регіоні, перспективами участі ГУДМС в області в транскордонних проектах.

Ігор Михайлишин, у свою чергу, відзначив тісну співпрацю, що склалася між міграційною службою області та Генеральним консульством УгорськоїРеспубліки в м. Ужгороді. До того ж,ця сусідня країна традиційно залишається найбажанішою для еміграції закарпатців. Минулого року до Угорщини виїхали на постійне місце проживання 253 краян, а за перші три місяці цього року – 54. “Міграційна служба Закарпаття як прикордонний територіальний орган ДМС України готова брати участь у спільних проектах з питань обміну інформацією, вивчення досвіду роботи європейських колег у сфері міграції. Отримані знання допоможуть уникнути тих помилок в міграційній політиці, які зробили деякі європейські держави,”- зауважив начальник ГУДМС в області.

Зустріч з угорськими науковцями відбулася в рамках реалізації міжнародного дослідження EUROBORDERREGIONS, до участі в якому залучені 14 університетів та дослідницьких центів за фінансової підтримки ЄС. Країнами-учасницями проекту є Україна, Угорщина, Росія, Естонія, Фінляндія, Греція, Італія, Молдова, Норвегія та Туреччина. Головна мета – дослідити можливості економічного, соціального та географічного співробітництва та регіонального розвитку на території різних країн, які знаходяться на зовнішньому кордоні Євросоюзу.

Ольга Поштак, головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю та ЗМІ ГУДМС України в Закарпатській області