Олександр ЛЕДИДА: Працюємо над оновленням оснащення сільських амбулаторій

На важливості роботи сімейних лікарів та забезпечення сільських ФАПів необхідним керівник краю наголосив під час відвідання амбулаторії загальної практики сімейної медицини у с. Липча, Хустського району у середу, 15 травня.

Хоч амбулаторія і сільська, на нестачу ліків, каже головний лікар, нарікати не доводиться – увесь перелік препаратів держава забезпечує вчасно. ФАП села Липча, що на Хустщині, обслуговує 4,7 тисяч людей – окрім Липчі, ще три присілки. Щодня сюди по допомогу звертаються від 50 до 150 місцевих мешканців. Тут працює 13 фахівців. Головний лікар Євгенія Гандера – 18 років лікує місцевих жителів:

– Ми зранку на прийомі 3 години, після обіду відвідуємо пацієнтів на дому – важких хворих, старших людей, діточок до року, також робимо подвірні обходи. Ми людей знаємо, люди нас знають. Декотрі звертаються по телефону, буває і о 9-й, і об 11-й годині вечора, – розповіла головний лікар про будні своєї роботи.

Багато пацієнтів похилого віку – головний лікар амбулаторії розказала: препарати таким людям частково або повністю оплачує держава. Наголошує на важливості використання таких можливостей і керівник області.

– З 635 чоловік, котрі мають такі проблеми зі здоров’ям, 12 отримують ліки безкоштовно, 40 – оплачують лише половину вартості, решта – отримують часткове відшкодування, – місцеві лікарі роз’яснюють хворим шляхи отримання державного відшкодування, запевнила Євгенія Гандера.

Приміщення амбулаторії стареньке, ремонту потребує вже давно – у цьому сподіваються на допомогу влади. Олександр Ледида, найперше, радить облаштувати стічні системи – коштує це копійки, але зможе вберегти будівлю від руйнування. Керівник області Олександр Ледида наголосив: для Закарпаття налагодження роботи сімейних лікарів – питання термінове:

– Амбулаторії загальної практики сімейної медицини – це майбутнє медицини на селі. Бо сьогодні люди тут можуть отримати первинну допомогу та зробити початкове обстеження, адже, щоб здати основні аналізи людина не повинна їхати за 30-40 км до райцентру. Тому наше завдання – покращити матеріально-технічну базу і умови роботи лікарів, щоб надання медпослуг було на високому рівні. На Закарпатті, як і у всій країні, триває реформування медичної галузі. Питання підвищення якості медпослуг на селі під особистим контролем Глави держави.

Найбільше липчанських медиків турбує застаріле обладнання та відсутність власного транспорту – сьогодні ФАП орендує стареньку карету швидкої у районної лікарні. Ще минулоріч влада обіцяла придбати для Липчі нову машину. Тим більше, що тут планували створити пункт швидкої. Олександр Ледида пообіцяв особисто контролювати питання:

– Ми, в першу чергу, дивимось, де велика кількість людей живе, адже лікар фізично не встигатиме йти 7-10 км до пацієнта, тому має бути авто, котре обслуговуватиме відповідну територію. Найближчим часом ми це питання розглянемо і виправимо ситуацію.

До слова, закинутий корпус колишньої лікарні тут, навпроти амбулаторії, планують облаштуватити під дитсадок.

Прес-центр ОДА