Влада допомагатиме в переоснащенні профтехзакладів Закарпаття

На цьому наголосив заступник голови обласної адміністрації Іван Качур під час ознайомчого візиту до Свалявського професійного будівельного ліцею у четвер, 16 травня.

У закладі навчаються учні із області та сусідньої Львівщини. Наразі 294 осіб перебувають на виробничій практиці, а 2 групи по 30 учнів – на навчанні. У ліцеї навчаються майбутні електромонтажники, швачки, оператори комп’ютерного набору, маляри, штукатури, столяри. Має ліцей і гуртожиток на 180 місць.

– Діти охоче йдуть вчитися на штукатурів, малярів, електромонтажників. Адже наразі це затребувані спеціальності. Тільки минулого року набір на спеціальності «швачка» та «столяр» дещо зменшився. Перш за все це пов’язано з тим, що випускників шкіл менше було. Здебільшого у нас навчаються учні, які закінчили 9-й клас. Ті ж хто, вже завершив 11-й більше розраховують на вищу освіту, – розповів директор Свалявського професійного будівельного ліцею Михайло Гулович.

Працюють випускники здебільшого на спеціалізованих приватних підприємствах Свалявщини та Мукачівщини.

– Ми повинні вивести роботу професійних закладів на новий якісний рівень. Передусім, це залежить від матеріально-технічної бази закладів. Тож, якщо у вас є справді потреба у оновленні техніки для практики повідомляйте про це обласний департамент освіти і науки, молоді та спорту, – відзначив Іван Качур.

Також цього дня заступник керівника краю поспілкувався із мешканцями району під час прийому громадян. Так, директор Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст. Петро Лізанець попросив сприяння у виділенні фінансування для добудови другого корпусу школи. Також найстаріша школа району, що знаходиться у селі Росош потребує ремонту. Село налічує 2 400 мешканців, і за словами сільського голови Михайла Маринця, кількість дітей з року в рік тільки збільшується – у сім’ях по 5-6 дітей. Школярі потребують хороших та сучасних умов для навчання. Для робіт на цих об’єктах потрібні значні кошти – 9 та 23 мільйони, відповідно. Тож, обласна влада лобіюватиме питання про фінансування об’єктів на державному рівні за умови співфінансування з місцевих бюджетів.

Також мешканці району зверталися до заступника керівника краю у питаннях стосовно сприяння у лікуванні та виділення матеріальної допомоги. Зокрема, пані Ганна страждає на катаракту, тож досить погано бачить. Її обстежать у обласному медзакладі, де спеціалісти дадуть висновок чи потребує мешканка Свалявщини медикаментозного лікування, чи все ж необхідне хірургічне втручання.

Прес-центр ОДА