Закарпатські синоптики не очікували такого раннього літа

На Закарпатті зазвичай друга половина травня має літню погоду. Літо починається з середньодобової температури повітря 15 градусів і вище.

В цьому році маємо сезонну аномалію, розповідає заступник начальника Закарпатського центру із гідрометеорології Василина Блох. Літо почалось, як в гірських районах, так і на рівнинній частині області, загалом із 23 квітня. Це раніше за звичайні строки на 3 тижні. Такого раннього літа метеорологи на Закарпатті ще не фіксували за всі майже 68 років спостережень.

Торік також літо прийшло рано — на початку травня, тобто раніше на 2 тижні. Був зафіксований абсолютний максимум температури повітря за 67 років спостережень — 32° тепла (1 та 2 травня). В основному травень на Закарпатті частіше сухий і жаркий, ніж холодний і дощовий. За останні 30 років спостережень цей весняний місяць був дощовим тільки в 1984—1985 роках та в 2010-му, коли дощі йшли три тижні поспіль, і випадало до 2,5—3 місячних норми. В травні можливе і випадання снігу, правда, тільки на високогір’ї області (1984 р.). Травневі дощі, в основному, мають зливовий характер. Фіксували цього місяця і паводок — 1970 року в басейні р. Тиса. В низинах області можливі мікросмерчі, особливо в південній частині Ужгородського, Мукачівського та Хустського районів. Востаннє це явище фіксували у Мукачеві та на околицях ввечері й вночі з 18-го на 19 травня 2005 року. Сухі дні з відносною вологістю повітря менше 30% дуже небезпечні в травні: можуть викликати в лісах області пожежі.

За даними довгострокового прогнозу Гідрометцентру України, середньомісячна температура повітря в травні очікується 16°, а в горах 12° тепла, що вище за норму на 1—2°. Місячна кількість опадів прогнозується 85, а в горах 125 мм, що в межах норми.

Джерело: Оксана Штефаньо, Газета “Новини Закарпаття”