Без деканів залишилися ще два факультети УжНУ – математичний та філологічний

Днями своїх посад позбулися одразу два декани факультетів – математичного Микола Маляр і філологічного Юрій Бідзіля.

Перший був однокурсником Ф.Ващука, а тому, коли той претендував на ректорство, дозволяв собі об’єктивні характеристики претендента. Причини звільнення Ю.Бідзілі невідомі, однак, судячи з того, що, по закінченні формального терміну обрання деканом, тимчасовим виконувачем обов’язків 15 травня було призначено не його, а кандидата філологічних наук, доцента Галину Шумицьку, він також (принаймні, наразі) виявився в числі тих, на чию лояльність Ф.Ващук вирішив не розраховувати. Т.в.о. декана математичного факультету, як повідомили кореспондента Закарпаття онлайн в деканаті цього підрозділу УжНУ, півтора тижні тому було призначено доцента Олександра Кирилюка.

Тим часом, на ряді факультетів УжНУ вже давно пропущено всі допустимі строки призначеня виборів керівників. Скажімо, вже більш аніж півроку в “підвішеному” статусі в.о. декана історичного факультету перебуває один з найближчих соратників Ф.Ващука Володимир Фенич, термін деканства якого закінчився ще за часів ректорства Миколи Вегеша.

Як стверджують експерти, до яких звернулося Закарпаття онлайн, наймовірнішою причиною такого кадрового колапсу в УжНУ є те, що Ф.Ващук остерігається виборів на факультетах, бо призначені ним кадри, здебільшого, не є авторитетними в середовищі колег і процедура їх обрання могла б стати черговою кадровою поразкою ректора і демонстрацією реакції колективу на методи його керівництва та здійснювані ним “реформи”. Саме тому Ф.Ващук віддає перевагу політиці трансформування факультетів УжНУ в так звані інститути, директори яких, на відміну від деканів факультетів, не обираються, а призначаються ректором. У такий спосіб, скажімо, завдяки продемонстрованій надзвичайній лояльності посаду директора Інституту іноземної філології з рук члена Партії регіонів Ф.Ващука отримав “єдиноцентрист” Михайло Рошко.

http://zakarpattya.net.ua