Курс долара на міжбанку вчора досяг свого максимуму

Учасники ринку говорять, що така ситуація триватиме недовго і американська валюта знову подешевшає.

Згідно з даними валютного “індикатора”, торги на міжбанку проводилися в діапазоні 8,161-8,164 грн/$.

Так дорого долар не коштував з 7 листопада минулого року, коли його котирування досягли 8,17-8,181 грн, пише “Коммерсант-Украина”.

Останній сплеск подорожчання американської валюти почався після травневих свят, коли долар виріс в ціні в середньому на три копійки. За даними finance.ua з початку місяця долар подорожчав на чотири копійки, і зараз його середня вартість в обмінних пунктах становить 8,12/8,16 грн.

Як зазначають учасники ринку, зростання курсу долара є короткостроковим явищем, оскільки пов’язане із збільшенням попиту на іноземну валюту з боку акціонерів прибуткових компаній. “Це пов’язано з ситуативними покупками валюти компаніями-нерезидентами для виплати дивідендів. Є також деяка спекулятивна складова, оскільки гривневої ліквідності на ринку дуже багато”,- пояснив член правління-скарбник “Дочірнього банку Ощадбанку Росії” Дмитро Золотько.

Дійсно, з 8 травня залишки на коррахунках зросли майже на 7 млрд грн, а вартість добових кредитів впала до 1,9%.

Крім того, експерти кажуть, що приводів для побоювань немає, оскільки найближчим часом гривня відіграє втрачені копійки. “Банки з іноземним капіталом не будуть виплачувати великі дивіденди у цьому році, тому попит на валюту тимчасовий і невеликий. Ми очікуємо, що до кінця травня долар може подорожчати ще на пару копійок”,- вважає скарбник одного з великих банків. “Не думаю, що ми далеко підемо від курсу 8,16 грн/$. Максимум долар подорожчає ще на одну копійку”,- запевняє Дмитро Золотько.

Учасники ринку впевнені, що після травневих виплат ситуація на валютному ринку стабілізується. “До серпня серйозних коливань ми не очікуємо. До початку відпускного періоду пропозиція валюти традиційно має зрости при помірному попиті”,- говорить член правління, директор з фінансових ринків “Креді Агріколь Банку” Вадим Ганах.

http://tsn.ua