Чопські інспектори зафіксували порушення митних правил на 200 тисяч гривень

Одразу два порушення митного законодавства на суму майже 200 тисяч гривень запротоколювали чопські митники на кордонах зі Словаччиною та Угорщиною.

В одному випадку громадянин України хотів розмитнити свою вантажівку за символічну ціну і таким чином покласти собі в кишеню немаленьку суму недоборів. В іншому – повне фіаско зазнав громадянин Словаччини за приховані від митного контролю сигарети у порожнині бампера напівпричепа.

У першому випадку, 24-річний водій під час оформлення вантажного автомобіля марки «Фольксваген Транспортер» на митному посту «Тиса» надав відповідні документи, в яких зазначався продавцем один громадянин Німеччини, вартість транспортного засобу становила 57 тисяч гривень. Звичайно, митники не повірили у таку символічну ціну і вирішили перевірити вміст дорожньої сумки водія. Інтуїція не підвела – у внутрішній кишені сумки виявлено іншу експортну вантажну декларацію митних органів Німеччини. В ній продавцем вказано не лише іншого громадянина Німеччини, а й удвічі вищу вартість вантажівки – 114 тисяч гривень. Відповідно, молодий чоловік мав сплатити при оформленні вантажівки удвічі більшу суму всіх необхідних митних платежів та зборів.

Від Захонського прикордонного відділення Директорату митно-фінансової варти Саболч-Сатмарської області Національної податкової та митної управи надійшло підтвердження про пропуск з угорської сторони даної вантажівки із заначенням її вартості 11000 Євро.

А при перевірці на оглядовому майданчику у пункті пропуску «Ужгород» вантажівки, чопські митники за допомогою ліхтарика і викрутки виявили у порожнині заднього бампера приховані 167 пачок сигарет марки «LM-BLUE LAIBAL» та «LM RED LABEL з українською акцизною маркою. Доступ до виявлених сигарет став можливим після демонтажу резинових покришок, акуратно прикріплених до стінок бампера.

Відтак за статтею 483 ч.1 Митного кодексу України відносно українця і словака складено протоколи. На склад митниці до рішення суду потрапили вантажівка (ціною у 114 тис.грн.), на якій хотіли зекономити при розмитненні; приховані сигарети, вартістю 1753 гривень, та напівпричіп, що використовувався для переміщення прихованого товару, оціненого товарознавчими експертами у 85 тисяч гривень.

Нагадаємо, що дана стаття МКУ передбачає стовідсотковий штраф від вартості предметів правопорушення, а також їх конфіскацію разом з автомобілями.

http://chop-customs.gov.ua