Перед Ужгородський кафедральним собором незабаром з’явиться площа

На сьогодні площа Бачинського значиться тільки на паперах, але незабаром територія буде облаштована і туристи та мешканці міста зможуть відпочивати та фотографувати собор з усіх боків.

Проект площі презентував сьогодні в Ужгородському прес-клубі Ален Панов, автор Концепції відповідального забудовника, – інформує власкор.

Ідея виникла наприкінці 2011 року і після обговорення з керівництвом Мукачівської греко-католицької єпархії була втілена експертами у передпроектних пропозиціях.

«Загальноєвропейські норми передбачають, що перед центральним собором будь-якого міста є відповідна його величі площа. Ужгород – місто європейське, тому облаштування «нашого» San Pietro є абсолютно необхідним. Вважаю, що ця ініціатива може стати вдалим прикладом конструктивного партнерства поміж громадою, бізнесом та владою», – зауважив Ален Панов.

Станом на сьогодні, площа, яка має бути реконструйована, складається з трьох земельних ділянок, що належать відповідно області, місту та приватному власнику, який вже вирішив передати свою частку на потреби проекту та профінансувати її благоустрій. Стосовно решти ділянок, ініціатори проекту очікують на підтримку з боку обласної та міської влади.

Щодо інших проектів у рамках Концепції відповідального забудовника, то на сьогодні, успішно завершено реконструкцією одного із будинків (XVIII століття) архітектурного комплексу ужгородської Замкової гори. Менше, ніж за 2 роки вдалося реставрувати історичну будову площу близько 600 м кв.

«Серед найважливіших наслідків – нам вдалося зруйнувати стереотипи і викликати переоцінку цінностей стосовно ставлення до історії Ужгорода. Спостерігаємо активізацію дій громади по збереженню архітектурного обличчя і доволі дієвий вплив на владу саме у цьому аспекті. Сподіваюсь, що цей проект може стати початком ланцюгової реакції серед власників подібних споруд», – зазначив Ален Панов.

Джерело: ЗІК