Держгірпромнагляд попереджає про небезпеку

Роботи в колодязях смертельно небезпечні. На жаль, судячи з повідомлень засобів масової інформації, не всі чомусь пам’ятають про цю аксіому.

Ось лише останній факт, що мав місце кілька днів тому у ТОВ “Агрікор-Холдинг” Борзнянського району Чернігівської області. Біда підстерегла працівників вказаної фірми під час відкривання водопровідного крану в колодязі на глибині півтора метра на території тваринницької ферми відділення ТОВ. Відразу три людини отруїлися парами аміаку. За попередніми даними, причиною нещастя стало виконання робіт всупереч вимог нормативно-правових актів з безпеки праці, без застосування засобів індивідуального захисту.

З метою попередження таких чи подібних надзвичайних подій на підприємствах АПК, інших галузях господарства, територіальне управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області нагадує про основні заходи безпеки під час виконання робіт у замкнених просторах. До них належать роботи в спорудах інженерних комунікацій (водопостачання, водовідведення, теплопостачання, електропостачання, мережі ліній зв’язку та телекомунікацій тощо), спеціалізованих спорудах (наприклад, у силосній або сінажній башті, гноївкозбірнику) та ємностях технологічних установок.

До самостійного виконання робіт у замкненому просторі допускається особа не молодше 18 років, яка має спеціальну освіту, стаж роботи за основною професією не менше 1 року та пройшла відповідний медичний огляд з психофізіологічною експертизою. Робота в замкненому просторі виконується за нарядом-допуском під керівництвом відповідального за роботи (майстра, бригадира) і після проведення цільового інструктажу щодо безпечних методів праці; потребує забезпечення засобами виробництва та захисту, передбаченими видом виконуваних робіт. Слід завжди пам’ятати, що під час проведення робіт, особливо під дією високих температур у літні дні, можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних або шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння, шкідливу дію на організм людини, недостатній вміст кисню. За необхідності перебування в замкненому просторі понад одну особу, слід вживати відповідних заходів безпеки. При цьому збільшується кількість осіб-страхувальників (на одного працюючого – по одній особі-страхувальника).

Сподіваємося, що дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути будь-яких нещасних випадків під час робіт у колодязях, інших замкнених просторах.

Джерело: Управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області