Закарпаття відвідала делегація з чеської Височини

Вчора на Закарпаття прибула багаточисельна краю Височина на чолі з гетьманом Їржі Бєгоунеком.

В її складі депутати та керівники структурних підрозділів уряду Височини, міський голова побратима Ужгорода – міста Їглави Ярослав Вимазал, його заступник Петр Поспіхал, депутати та інші представники органів місцевого самоврядування міст і сіл, журналісти краю.

Під час перебування на Закарпатті делегація побуває в ряді районів, ознайомиться з історичною та культурною спадщиною, туристичними та природними перлинами Карпат, візьме участь у культурній програмі фестивалю.

В четвер делегація побувала на Ужгородщині, Перечинщині та у Великоберезнянському районі. Супроводжували чеську делегацію голова облради Іван Балога, керівник благодійного фонду «Віза» Володимир Чубірко, голова Великоберезнянської райради Василь Канюка.

Зранку височани піднялися на Невицький замок, ознайомилися з історією та легендами цієї стровинної фортеці. На Великоберезнянщині зупинялися біля будівлі районної поліклініки, на фасаді якої встановлено меморіальну дошку першому президенту Чехословаччини Т.Г.Масарику. Побували чеські гості у Волосянці, де відвідали один з дитячих садків, оглянули будинок культури, де передбачається цього року здійснити один з спільних інвестиційних проектів – заміна даху. Після цього маршрут гостей проляг до Стужиці, де два роки тому з допомогою краю Височина побудовано дитячий садок на 40 місць. Тут депутати ознайомилися зі створеними умовами для малечі гірського села. Голова облради Іван Балога та гетьман Височини Їржі Бегоунек подарували малечі фрукти, солодощі та іграшки. А маленькі вихованці зустріли чеських благодійників піснями і віршованими привітаннями.

Не менш цікавою для чеських гостей була екскурсія Ужанським національним парком, де мали змогу ознайомитися з його унікальним багатоманіттям флори та фауни, в тому числі місцевими буковими пралісами, які є частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Звичайно, вони не могли пройти, щоб не сфотографуватися біля могутніх тисячолітніх дубів, що гордо красуються в центрі села Стужиця.

Гетьман Височини Їржі Бєгоунек відзначив, що крайові депутати, громада чеського краю задоволено співпрацею із Закарпаттям. «Цьогоріч ми збільшили фінансування спільних проектів на мільйон корун – до шести мільйонів. В гірських районах Закарпаття будуть реконструюватися дитсадки, школи, медичні заклади. Сьогодні ми побачили результати нашої шестирічної співпраці, і хочу відзначити: це край, де ми знайшли щирих друзів», – резюмував Їржі Бєгоунек.

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради