Жовтий осад в Ужгороді

Сьогодні (30.05.2013р.) вранці жителі обласного центру стали свідками незвичного явища – майже усі предмети на вулиці були вкриті шаром жовтого пилу. Очевидно, що пил випав разом із дощем.

Якщо цей осад розтерти пальцем, то він подібний на дрібні часточки глини. З чим пов’язане таке явище наразі з’ясовують фахівці. Зокрема, начальник обласного гідрометеоцентру Василь Манівчук стверджує, що опади, які пройшли вночі, не є забрудненням місцевого значення. «Це перенос пилових часток, піднятих на іншій території.   «Оранжевий пил»  не є пиловим забрудненням Ужгорода, а також не є радіоактивним. Наразі територія розповсюдження незвичного явища – Ужгородський район», – каже очільник гідромету. Лабораторія Державної екологічної інспекції в Закарпатській області відібрала проби для проведення відповідних аналізів та з’ясування походження осаду.

За інформацією Йозефа Чаплара, метеоролога Словацького метеорологічного інституту (газета Dnes.sk), сильний вітер в Лівії та західному Єгипті виніс 28 травня у повітря велику кількість пороху та піску. Завдяки потужним повітряним потокам цей порох та пісок дісталися через Середземне море та Балкани до Європи в тому числі до Угорщини та Словаччини. Такий перенос – це рідкісне явище, але воно трапляється.

zakarpatpost.net