В Закарпатті не було випадків інфікування донорською кров’ю

3 липня, на деяких сайтах області була розповсюджена інформація з посиланням на головного гематолога МОЗ Василя Новака, стосовно інфікування закарпатців вірусними гепатитами «В», «С» та сифілісом під час переливання крові.

Ця інформація не відповідає дійсності і оприлюдені цифри головного гематолога МОЗ Василя Новака стосувалися фактів виявлення вищезгаданих захворювань під час обстеження крові потенційних донорів.

Як пояснив головний лікар обласної станції переливання крові Олег Щадей вся донорська кров проходить обстеження на наявність вірусів гепатиту «В», «С», ВІЛ – інфекції та сифілісу.

Щорічно в області проводиться до 80 – 85 тисячі обстежень. Без обстеження кров не переливається. На Закарпатській обласній станції переливання крові обстеження проводиться методом імуно-ферментного аналізу. Кров, в якої виявлено позитивні реакції на ці інфекції, повторно додатково обстежується в референслабораторіях.

В 2011 році серед осіб, що зверталися з метою здати кров, виявлено позитивних реакцій на гепатит «С» – 150 , гепатит «В» – 315, сифіліс – 261 особи, ВІЛ – 11.  В 2012 році виявлено позитивних реакцій на гепатит «С» – 214, гепатит «В» – 302, сифіліс – 217, ВІЛ – 7. За п’ять місяців 2013 року виявлено позитивних реакцій на гепатит «С» – 145, гепатит «В» – 143, сифіліс – 152, ВІЛ – 1.

Донори, у яких виявлено позитивні реакції, відстороняються від донорства, кров їх утилізується. А самі донори скеровуються до  інфекціоністів та дерматовенерологів для додаткового обстеження.

За останні 10 років жодного випадку інфікування хворих донорською кров’ю в Закарпатті не було, повідомили “НЕДІЛІ” в прес-центрі УОЗ області.

https://zakarpatpost.net