Свалявських безробітних вчили вести здоровий спосіб життя

У понеділок, 3 червня, в Свалявський районний центр зайнятості провів семінар для безробітних громадян.

Темою семінару стало «Здоровий спосіб життя – запорука професійних успіхів».

Здоровий спосіб життя – це частина людської діяльності, що стосується збереження і зміцнення здоров′я, сприяє виконанню людиною своїх функцій через діяльність з оздоровлення умов життя – праці, відпочинку, побуту.

На семінарі йшла мова про шкідливі звички людини, які руйнують волю і здоров′я, знижують працездатність, скорочують тривалість життя та суттєво впливають на можливість працевлаштування.

Учасникам заходу наголосили, що професійний успіх можна досягти завдяки здоровому способу життя. Дане питання є надзвичайно важливим та цікавим, адже найбільшою цінністю людини є її здоров′я.

Безробітним надали розширену інформації про основні шкідливі звички, такі як: алкоголь, наркотики, тютюнопаління.

Алкоголь – універсальна отрута, яка діє на весь організм. Особливо сильну шкідливу дію його відчуває головний мозок, який найбільше його поглинає, тому, що в нервових клітинах мозку є велика кількість ліпідів, у яких алкоголь розчиняється краще, ніж в інших середовищах. Зловживання алкоголем призводить до психічних розладів. Присутнім наголосили, що алкоголізм не звичка, а хвороба, бо звичка контролюється свідомістю, від неї можна позбутися, а пристрасть до алкоголю перебороти набагато складніше.

Наркоманія – захворювання, що виникає внаслідок вживання наркотиків і призводить до глибокого виснаження фізичних і психічних функцій людини. Наркоманія проявляється в непереборному, хворобливому потязі, пристрасті до регулярного вживання наркотичних речовин, прийом яких супроводжується пригніченням діяльності головного мозку, сп′янінням на початкових стадіях, короткотривалою ейфорією (збудження, підвищено радісний настрій, відчуття задоволення, сили, зверхності тощо). За відсутності наркотиків у наркоманів виникають тяжкі для них психічні й фізичні порушення (апатія, сонливість, пригніченість, ослаблення серцевої діяльності й дихання, що переходить у тривогу, страх, неспокій, психічний потяг до наркотику, психози та ін.).

Тютюнопаління очевидно належить до тих абсолютно безглуздих і шкідливих захоплень, звільнити від яких людство дуже важко. Паління – основна причина передчасної смерті, якої можна запобігти. Нікотин – одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова тютюнового диму. Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином, бо до складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин: аміак, синильна кислота, сірководень, чадний газ, радіоактивні речовини, тютюновий дьоготь тощо. Куріння наносить велику шкоду всім («тютюновий» кашель, сердечно-судинні захворювання, виразка шлунку), але особливо молодому поколінню, організм якого знаходиться в процесі розвитку.

На завершення семінару присутнім наголосили, що людина, яка має шкідливі звички ніколи не буде користуватися авторитетом та довірою в колективі, оскільки на неї неможливо покластися через залежність, яка нею керує. Тому перш ніж розраховувати на престижну роботу і кар′єрне зростання, варто позбутися своїх шкідливих звичок.

 Закарпатський регіональний центр зайнятості