За п’ять місяців закарпатські держфінінспектори виявили фінансових порушень 15 млн грн

За п’ять місяців 2013 року фахівці закарпатської Держфінінспекції усунули фінансових порушень на 9,1 млн. грн.

За січень – травень ц.р. року закарпатські держфінінспектори провели 96 контрольних заходів. Внаслідок цих заходів виявлено фінансових порушень на майже 15 млн. грн. та забезпечено усунення порушень, які призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 9,1 млн. грн. Зокрема, забезпечено надходження фінансових ресурсів на 1,9 млн. грн., відшкодовано та поновлено втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 7,2 млн. грн.

Тільки у травні 2013р. Держфінінспекція в Закарпатській області забезпечила усунення порушень, які призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 3,5 млн. грн. Так, забезпечено усунення порушень фінансової дисципліни виявлених працівниками відділу контролю у справах освіти та науки. Зокрема щодо відновлення права власності на державне нерухоме майно ДВНЗ «УжНУ», загальною вартістю в 2,44 млн. грн., яке в 2012 році з порушенням законодавства було передано у власність фізичній особі. Окрім того, відшкодовано фінансові порушення, виявлені у ході контрольних заходів, на загальну суму 106,1 тис. грн. Наприклад, у Свалявському технічному коледжі відновлено видатки загального фонду на суму 52,8 тис. грн., а в Мукачівському професійному аграрному ліцеї ім. М.Данканича – на суму 24,6 тис. грн.

Фахівці відділу інспектування в соціальній сфері та культурі забезпечили відшкодування фінансових порушень на 203,88 тис. грн. Зокрема, забезпечено усунення порушень фінансової дисципліни, що призвели до втрат, виявлених при проведенні ревізії Закарпатської обласної філармонії на суму 79,1 тис. грн. Серед них зайво нарахована заробітна плата, що склала 36,16 тис. грн., зайво перераховані суми у Пенсійний фонд (13,2 тис. грн.) та страхові платежі (9,6 тис. грн.), завищення вартості виконаних робіт (4,57 тис. грн.) тощо. Подібні порушення на суму 122,43 тис. грн., які внаслідок вжитих заходів відшкодовані у повному обсязі, держфінінспектори виявили і у відділі охорони здоров’я Перечинської райдержадміністрації. Зокрема, зайво нарахована зарплатня за невідпрацьований час склала тут 30,0 тис. грн., а вартість ремонтно-будівельних робіт була завищена на 14,91 тис. грн. Ще поновлено 61,93 тис. грн. витрачених через фінансування видатків, які мали оплачуватися із джерел, пов’язаних із наданням платних послуг.

Фахівці Мукачівської об’єднаної держфінінспекції у травні ц.р. забезпечили відшкодування фінансових порушень на загальну суму 174,31 тис. грн. Виявлених у порушників фінансової дисципліни – Верхньокоропецькій і Березинківській сільських радах, Воловецькій, Батівській та Жденіївській селищних радах. У цьому ж переліку опинилося ДП «Свалявське лісове господарство» та Закарпатський російський драматичний театр, якими усунуто, виявлені ревізіями 73,22 тис. грн. незаконно використаних коштів.

Внаслідок проведених ревізій правоохоронні органи розпочали 79 досудових розслідувань. До судів пред’явлено 19 позовів щодо відшкодування винними особами втрат на суму 6,9 млн. грн. Також у 74 випадках застосовано фінансові санкції до порушників бюджетного законодавства. За вчинені фінансові порушення 292 особи притягнуто до адміністративної відповідальності, а ще 16 посадовців звільнено із займаних посад.

Нагадуємо, що у Держфінінспекції в Закарпатській області діє «телефон довіри». У разі наявності інформації щодо порушення законодавства, які стосуються роботи ДФІ, просимо звертатися за номером телефону в Ужгороді: 61-76-90.

Прес-служба Держфінінспекції в Закарпатській області