Двоє закарпаток не поділили земельну ділянку

Через те, що на Закарпатті здавна існує проблема малоземелля не раз виникають суперечки між жителями.

Люди звертаються, аби вирішити такі питання, у міліцію. Буває, що непорозуміння через межу спричиняють кримінальні «розборки».

Подібна ситуація виникла і в селищі Ясіня Рахівського району. Приблизно за кілометр від селища один із земельних наділів дістався 64-річній пані Ганні. Жінка проживає з чоловіком, дітей у них немає, доводиться самим важко працювати. Правда, документів на цей наділ люди у повному обсязі так і не оформили. Усе було добре, доки сусідка Василина, якій тепер 40 років, не знайшла собі співмешканця. Коли чоловік переїхав до своєї цивільної дружини, вона чомусь почала докоряти Ганні, що сусіди користуються землею, яка колись належала родичам її співмешканця. Суперечки між двома сім’ями стали настільки частими, що представники обох сторін почали навіть звертатися по допомогу у міліцію. Однак вирішення таких питань можливе лишень у судовому порядку.

Нещодавно під вечір Ганна навідалася на спірну ділянка, а там — пасеться кінь. Жінка упізнала сусідську тварину, тому стала виганяти її. На це підоспіла Василина, і між двома жінками зав’язалася серйозна сварка. Але словесною атакою не обійшлося. Василина щосили ударила старшу супротивницю в груди. Пані Ганна від несподіванки не втрималася на ногах і впала у рівчак. Тоді зухвала молодиця заходилася зі всієї сили бити пенсіонерку. Розборонили сусідок кілька жителів селища, які проходили поруч.

Ганна сама йти не могла – надто боліло передпліччя. Довелося її везти в лікарню. Невдовзі медики повідомили про пригоду старшому дільничному міліціонерові Дмитрові Маскалюку. «Шериф» зустрів Василину на одній з вулиць селища. Жінці довелося пояснювати стражам порядку свої насильницькі дії стосовно старенької сусідки.

Земельна «війна» може коштувати дорого обом ворогуючим сторонам. Ганна із серйозною травмою передпліччя знаходиться на лікарняному ліжку, її кривдниці доведеться відповідати за скоєний злочин. Стаття 122 ч. 1 КК України регламентує за це покарання у вигляді виправних робіт на строк до трьох років або позбавлення волі на той же термін. Розпочато кримінальне провадження, проводиться досудове розслідування.

Михайло Пискач, «Відомості міліції»