Студенти УжНУ отримали медалі на міжнародному турнірі з пауерліфтингу

У складі збірної команди України з пауерліфтингу виступали троє представників УжНУ.

У литовському місті Каунас пройшов чемпіонат світу з пауерліфтингу в жимі лежачи, в якому у складі збірної команди України взяли участь троє представників УжНУ: студентка факультету здоров’я людини Єлизавета Бан, студент математичного факультету Євген Криса та їхній тренер, старший викладач кафедри фізичного виховання і спорту Андрій Федорішко.

Обидва студенти-спортсмени займаються в університетській секції атлетизму і представляють ФСТ «Динамо».

Найбільшого успіху на турнірі домоглася Єлизавета Бан, яка змагалася серед юніорок, не старших за 23 роки. У запеклій боротьбі з російською спортсменкою, що тривала до останнього підходу, вона послідовно підняла 90, 95 і 97,5 кг і стала чемпіонкою світу у ваговій категорії до 47 кг, встановивши два молодіжні рекорди України. Цього результату їй вистачило б, щоби перемогти й у важчій категорії до 52 кг, а якби регламент змагань дозволяв виступати у різних вікових групах, то вона посіла б друге місце і серед дорослих спортсменів. За підсумками змагань ужгородська студентка виборола також кубок за третє місце в абсолютній першості серед спортсменок всіх вагових категорій. Ліза вже була двічі срібною призеркою подібних чемпіонатів і ось, нарешті, здобула світове золото, виконавши вимоги на присвоєння звання майстра спорту України міжнародного класу.

Серед юніорів у ваговій категорії до 74 кг успішно виступив Євген Криса, котрий два роки тому вже здобував світове юнацьке срібло. У другому підході він вижав 217,5 кг, що на 5 кг вище за молодіжний рекорд України і посів друге місце, випередивши бронзового призера на 12,5 кг і поступившись чемпіону з Казахстану лише на 2,5 кг. Штурмував він і переможні 220 кг, що дорівнюють нормативу міжнародного майстра, але поки що ця вага не скорилась 19-річному спортсмену.

Серед юнаків до 18 років успішно дебютував на світовому помості Федір Лемак з Виноградівщини, який з результатом 222,5 кг став чемпіоном у категорії до 120 кг, перевершивши власний юнацький рекорд країни.

Своїм виступом на чемпіонаті світу, який є унікальним досягненням закарпатського пауерліфтингу, наші земляки зробили вагомий внесок у медальну скарбницю української команди. Також за підсумками змагань Єлизавета Бан І Євген Криса включені до складу національної збірної України для участі у чемпіонаті Європи серед дорослих спортсменів, що пройде у серпні у Словаччині.

Студенти-спортсмени вдячні управлінню у справах молоді та спорту департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації, управлінню у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради, обласній організації ФСТ «Динамо» за сприяння у підготовці до змагань. Окрема подяка депутату Ужгородської міської ради Богдану Андріїву, депутату Мукачівської міської ради Івану Чубирку, ужгородському бізнесмену Василю Цірику, власнику воловецького готелю-ресторану «Єгер» Богдану Лехману, директору ТОВ «ЕКО сервіс» Йожефу Боднару, генеральному директору ПАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття» Сергію Раманову, ентузіасту спорту Ігорю Барану за благодійну допомогу, завдяки якій стала можливою їхня поїздка на чемпіонат світу.

Джерело: Андрій Федорішко, голова Обласної федерації пауерліфтингу